Advies ‘Rechtvaardige transitie en mensenrechten’
Mensen in armoede worden vaak als eerste en het hardst getroffen door de gevolgen van klimaat- en milieuveranderingen en door het gevoerde klimaat- en milieubeleid. Maar ook andere groepen zijn meer kwetsbaar voor deze veranderingen, zoals kinderen, vrouwen, personen met een handicap…
Het advies ‘Rechtvaardige transitie en mensenrechten’ is een gezamenlijk initiatief van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, FIRM, Unia, Myria, het Kinderrechtencommissariaat en de Délégué général aux droits de l'enfant.
Het advies kadert binnen de Staten-Generaal voor Rechtvaardige Transitie, die op 24 mei 2022 opgestart werd door federaal minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal, Zakia Khattabi.
De klimaat- en milieuproblematiek heeft uiteraard een uitgesproken internationale dimensie - met grote verschillen in verantwoordelijkheid, kwetsbaarheid en handelingsmogelijkheden tussen regio’s en landen. Dit advies beperkt zich tot het nationale niveau. Het gaat niet specifiek in op de kwestie van klimaatmigratie, al is de toenemende groep ontheemden en vluchtelingen naar aanleiding van klimaat- en milieurampen een grote uitdaging.
Vergelijkbare artikels
Oorlog in Oekraïne: samen naar een daadwerkelijke bescherming voor mensen op de vlucht
Myria, Unia, het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) en het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM), verwelkomen de proactieve houding van de Belgische regering om tot een snelle bescherming te komen voor mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten.
Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?
De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.
Twee extreemrechtse activisten veroordeeld voor alternatieve Hitlergroet en online hatespeech
Unia is tevreden met de veroordeling van twee extreemrechtse activisten in twee zaken waarin zij als burgerlijke partij optrad. De twee mannen werden vervolgd voor het uitbrengen van de alternatieve nazi-groet en online haatzaaien.
Apenpokkenvirus: stigmatisering is een doodlopend straatje
Moeten we ervoor vrezen om opnieuw in een periode terecht te komen waarin homoseksuele mannen met de vinger worden nagewezen, zoals dat het geval was tijdens de aidsepidemie?