Assisenproces in Luik: gedood omdat hij homo was

27 maart 2014
Discriminatiegrond: Seksuele geaardheid

Het hof van assisen van Luik heeft deze donderdag, 27 maart, Raphael Wargnies veroordeeld voor het doden van Jacques Kotnik in het park Avroy. Het hof heeft homofobie als verzwarende omstandigheid weerhouden, zoals voorzien in de wet. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum had zich in de zaak burgerlijke partij gesteld.

Jacques Kotnik werd uitgekozen voor wat hij was en waar hij voor stond: homoseksueel zijn. Door die daad werden, abstractie makend van het slachtoffer, alle homo’s geviseerd. In het brein van de dader waren alle slachtoffers inwisselbaar. En net daarom spreken we hier van een haatmisdrijf, een misdaad met een boodschap.

Het arrest van het hof van assisen geeft ook een boodschap aan de hele samenleving. Die mag niet aanvaarden dat er iemand slachtoffer zou worden van geweld, pesterijen, slagen, doodslag of moord vanwege zijn of haar identiteit - zijn of haar origine, huidskleur, seksuele geaardheid, handicap, geloof …

'De wet geeft aan het Interfederaal Gelijkekansencentrum de opdracht om slachtoffers van haatmisdrijven te beschermen', benadrukt Jozef De Witte, directeur van het Centrum. 'Het Centrum voelt zich door deze uitspraak gesterkt om zijn werk - het informeren, sensibiliseren en vormen van de verschillende actoren uit de openbare en juridische wereld of uit het verenigingsleven - verder te zetten. En dat om misdaden en misdrijven te voorkomen indien mogelijk, of ze te vervolgen indien nodig.”

Meer info: De eerste assisenzaak met homofobie als verzwarende omstandigheid