Discriminatie op grond van leeftijd door universiteiten
Een Algerijns staatsburger, wonend in Algerije, wou zijn studie opnieuw opstarten in België. Hij schreef verschillende Franstalige universiteiten aan met de vraag om zich in te schrijven. Hij kreeg telkens het antwoord dat niet-Europese, niet-geassimileerde studenten cumulatief moest voldoen aan drie voorwaarden om zich in te kunnen schrijven. Eén daarvan was dat ze jonger moesten zijn dan 25 jaar.
Uit nader onderzoek bleek dat de regel in kwestie inderdaad bepaald was door de Franstalige raad van rectoren. Het Centrum oordeelde dat die leeftijdsgrens een directe discriminatie op grond van leeftijd vormde, wat verboden is op basis van het antidiscriminatiedecreet van de Franse Gemeenschap.
Na overleg met de Franstalige raad van rectoren verving die de leeftijdsvoorwaarde door een voorwaarde over de tijd die verlopen is sinds het einde van de studie van kandidaat-studenten.
Vergelijkbare artikels
Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?
De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.
Europa moet burgers beter beschermen tegen discriminatie
10 jaar geleden, op 2 juli 2008, stelde de Europese Commissie een nieuwe richtlijn tegen discriminatie voor, bekend als de richtlijn ‘Goederen en Diensten’ of ‘De horizontale richtlijn’ En daarna bleef het stil...
Advies bij het ontwerp van Vlaams Horizontaal Gelijkekansenbeleidsplan
Unia heeft met het kabinet van de Vlaamse minister van Gelijke Kansen aan tafel gezeten over het doelstellingenkader 'Vlaams Horizontaal Gelijkekansenbeleid 2015-2019'.
Racisme, homofobie en afwijzing van de ander: het gebeurt steeds openlijker
Unia publiceert een eerste balans van haar in 2015 geopende dossiers.