Europa moet burgers beter beschermen tegen discriminatie
10 jaar geleden, op 2 juli 2008, stelde de Europese Commissie een nieuwe richtlijn tegen discriminatie voor, bekend als de richtlijn ‘Goederen en Diensten’ of ‘De horizontale richtlijn’. En daarna bleef het stil ...

De richtlijn wou Europese burgers beter beschermen tegen discriminatie. Hoe? Door discriminatie op grond van leeftijd, handicap, godsdienst of overtuiging en seksuele geaardheid ook strafbaar te maken inzake sociale zekerheid, gezondheid, onderwijs, huisvesting en toegang tot goederen en diensten. Vandaag zijn deze vier gronden alleen gedekt door een Europese richtlijn inzake werkgelegenheid en beroepsopleiding. Voor verschillende gelijkekanseninstellingen is dat onvoldoende.
Tien jaar later is deze richtlijn nog steeds niet goedgekeurd. Nochtans zou de richtlijn lidstaten verplichten om de bescherming tegen discriminatie te vervolledigen. Omdat de Belgische wetgeving een van de meest geavanceerde is (19 beschermde criteria en ook goederen en diensten), weten we wat een dergelijke richtlijn voor het Europese Hof van Justitie kan betekenen op deze gebieden.
Een voorbeeld. De premie van de schuldsaldoverzekering, verplicht als je een huis wilt kopen, van seropositieve mensen is soms 450 % meer. Dat is volgens ons buitenproportioneel en discriminatoir.
Samen met onze collega's van verschillende nationale instellingen steunen we daarom het pleidooi van Equinet opdat Europa zijn beloften nakomt en een nieuwe stap zet naar een meer gelijkwaardige samenleving.
Vergelijkbare artikels
Advies bij het ontwerp van Vlaams Horizontaal Gelijkekansenbeleidsplan
Unia heeft met het kabinet van de Vlaamse minister van Gelijke Kansen aan tafel gezeten over het doelstellingenkader 'Vlaams Horizontaal Gelijkekansenbeleid 2015-2019'.
Racisme, homofobie en afwijzing van de ander: het gebeurt steeds openlijker
Unia publiceert een eerste balans van haar in 2015 geopende dossiers.
Unia in een notendop (videoclip)
Ben je gediscrimineerd? Of heb je vragen over discriminatie? In deze videoclip ontdek je wat Unia voor jou kan betekenen.