‘Een dubbel signaal tegen racistisch politiegeweld’
Ex-leden van de spoorwegpolitie veroordeeld voor geweld tegen daklozen en mensen zonder papieren: het Centrum reageert tevreden
Vandaag heeft de correctionele rechtbank van Brussel ex-leden van de spoorwegpolitie veroordeeld voor geweld tegen daklozen en mensen zonder papieren.
De feiten vonden plaats tussen 8 januari en 26 november 2006. In die periode werden minstens vijftien mensen mishandeld en vernederd in station Brussel-Zuid. Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding stelde zich burgerlijke partij tegen vier agenten: het vond dat hun gedrag tegenover enkele slachtoffers racistisch geïnspireerd was, wat een verzwarende omstandigheid is. Die burgerlijkepartijstelling is ontvankelijk en gegrond verklaard. Het verwerpelijk motief in hoofde van de vier verdachten is weerhouden voor hun daden tegen twee van de vier slachtoffers namens wie het Centrum zich burgerlijke partij had gesteld.
‘Dat uitgerekend leden van de federale politie zichzelf buiten de wet hebben gesteld, valt in geen geval goed te praten’, zegt Jozef De Witte, directeur van het Centrum. ‘In zijn nieuwe rapport over België gaf het VN-Comité inzake de Uitbanning van Rassendiscriminatie gisteren nog aan dat racistisch politiegeweld in ons land blijft aanhouden, maar amper leidt tot klachten en vervolgingen. De uitspraak van de correctionele rechtbank geeft daarom twee signalen: ten eerste dat racisme en discriminatie, uit welke hoek ook, niet door de beugel kan; ten tweede dat we de ordediensten moeten blijven informeren en sensibiliseren.’
Dat vanaf april iedere aspirant-agent Kazerne Dossin zal bezoeken, het Holocaustmuseum in Mechelen, en er een bijzonder lesprogramma over mensenrechten zal volgen, vindt De Witte een stap in de goede richting: ‘Het Centrum werkt mee aan die opleiding, net zoals we er hard aan werken, via een conventie met de federale politie, om de strijd tegen discriminatie in haar midden te bevorderen. Zodat de politie volop kan zijn wat ze moet zijn: hoeder van de mensenrechten.’
Vergelijkbare artikels
Oorlog in Oekraïne: samen naar een daadwerkelijke bescherming voor mensen op de vlucht
Myria, Unia, het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) en het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM), verwelkomen de proactieve houding van de Belgische regering om tot een snelle bescherming te komen voor mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten.
Politie Gent start nieuw loket voor haatmisdrijven
Vanaf oktober start Politie Gent met een apart onthaal op afspraak voor aangiftes van haatmisdrijven. In samenwerking met Unia kregen tien politiemedewerkers een extra opleiding.
Recepten voor een onkreukbare en onberispelijke politie zijn al lang bekend
De politie worstelt nog altijd met de vraag hoe ze intern kan optreden tegen structureel ingebakken racisme en onverdraagzaamheid. Dat blijkt uit de recente actualiteit: denk aan de tragische en schokkende dood van Jozef Chovanec en de gesloten Facebookgroep Thin Blue Line Belgium.
Geen gezichtsherkenning zonder analyse van impact en passende waarborgen
Unia maakt zich zorgen over het plan van de minister van Binnenlandse Zaken om aan de politie de mogelijkheid te geven om gezichtsherkenning te gebruiken. Want deze technologie kan leiden tot onbedoelde discriminaties.