Europees beleid voor personen met een handicap: de VN deelt de analyse van het Centrum

1 oktober 2015
Discriminatiegrond: Handicap

Het VN-Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap geeft de Europese Unie een eerste rapport

Dringende maatregelen nemen om de negatieve impact van de besparingsmaatregelen op de levensstandaard van personen met een handicap te voorkomen, de Europese regelgeving aanpassen, het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap actief promoten … Het VN-Comité dringt erop aan dat Europa daar snel werk van maakt.

Eind augustus werd het beleid van de Europese Unie voor het eerste geëvalueerd door het VN-Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap. De EU ratificeerde het VN-Verdrag in 2010 en moest nu aantonen welke maatregelen ze al genomen heeft om het Verdrag uit te voeren. Ter herinnering: België kreeg zijn eerste evaluatie in oktober 2014.

Als onafhankelijk mechanisme voor de opvolging van de uitvoering van het VN-Verdrag heeft het Centrum met het oog op die evaluatie een bijdrage aan het VN-Comité bezorgd. Daarin vestigden we de aandacht van het Comité op hindernissen die de integrale erkenning van de rechten van personen met een handicap en hun volwaardige deelname aan de Europese samenleving in de weg blijven staan.

In zijn concluding observations aan de EU uit het VN-Comité een aantal bezorgdheden die ook door het Centrum en Europese organisaties die personen met een handicap vertegenwoordigen, aangebracht werden.

Het Comité raadt de EU aan om eerst en vooral (binnen het jaar) de volgende zaken aan te pakken:

- Een echt onafhankelijk controlemechanisme uitbouwen (zoals voorzien in artikel 33.3 van het VN-Verdrag). Nu maakt de Europese Commissie zelf deel uit van het mechanisme.

- De European Accessibility Act aannemen.

- Haar bevoegdheidsverklaring actualiseren.

De EU wordt ook verzocht om samen met de organisaties van personen met een handicap verschillende maatregelen te nemen, zoals:

- De Antidiscriminatierichtlijn aannemen voor de sector goederen en diensten.

- Een sensibiliseringscampagne opzetten over het VN-Verdrag en om de vooroordelen tegenover personen met een handicap te bestrijden.

- De rechten van passagiers met een handicap versterken.

- De de-institutionalisering bevorderen.

- Beter controleren waar Europese fondsen naartoe gaan. Zo kan men nagaan of er geen Europees geld gaat naar projecten die de segregatie van personen met een handicap in de hand werken.

- Dringende maatregelen nemen om de negatieve impact van de besparingsmaatregelen op de levensstandaard van personen met een handicap te voorkomen.

Het Centrum is tevreden met deze concluding observations en hoopt dat de EU er zo snel mogelijk werk van maakt. In 2019 mag de EU de volgende beoordeling door het Comité verwachten.

Vergelijkbare artikels

7 mei 2024

Europese richtlijn om burgers beter te beschermen tegen discriminatie

Unia is zeer verheugd over de goedkeuring van de richtlijn over normen voor "organen voor gelijke behandeling" door de Raad van de Europese Unie op 7 mei, onder Belgisch voorzitterschap. Dit is een belangrijke richtlijn in de huidige politieke context, omdat ze normen vastlegt om de onafhankelijkheid van gelijkheidsorganen zoals Unia te garanderen, hen te voorzien van voldoende middelen en hun mandaat en bevoegdheden te versterken.