Het Luikse hof van beroep bevestigt veroordeling Dieudonné

20 januari 2017
Actiedomein: Media/internet
Discriminatiegrond: RacismeGeloof of levensbeschouwing

Het Luikse hof van beroep bevestigt de uitspraak in de zaak van de Franse komiek Dieudonné Mbala Mbala. Het hof volgt hiermee het vonnis van de correctionele rechtbank. Die veroordeelde hem in 2015 tot twee maanden cel en een boete van 9.000 euro voor zijn discriminerende, antisemitische, revisionistische en negationistische uitspraken tijdens een optreden in Herstal in 2012. Unia stelde zich burgerlijke partij, samen met het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België en het Joods cultureel centrum van Luik.

’Deze uitspraak bevestigt ons standpunt dat de show van Dieudonné aanzette tot haat, geweld of discriminatie en dat zijn uitspraken geen eenmalige uitglijder waren. Dieudonné vermomt antisemitisme in een zogenaamd humoristische voorstelling’, reageert Unia-directeur Els Keytsman.

Dieudonné werd in 2015 door de correctionele rechtbank van Luik veroordeeld tot een effectieve celstraf van twee maanden en een boete van 9000 euro. De rechtbank legde nog een bijkomende sanctie op. Zo moest Dieudonné op eigen kosten het integrale vonnis tegen hem laten publiceren in de Franstalige kranten La Libre Belgique en Le Soir. Dieudonné ging in beroep, maar de rechter van het Luikse hof van beroep bevestigt nu de uitspraak. 

Unia verdedigt de vrijheid van meningsuiting in de breedste zin van het woord. 'Unia is voorstander van humor, en zelfs van eigenzinnige humor of van vrijpostigheid. De antiracismewetten zijn niet bedoeld om de vrijheid van meningsuiting in te dammen. Ze beschermen die vrijheid net, door te voorkomen dat ze wordt misbruikt voor haatpropaganda. Dat wilden we aan de kaak stellen door onze burgerlijkepartijstelling,’ besluit Keytsman. 

In de pers