Hoofdinspecteur politie Brussel-Zuid veroordeeld voor raciaal geweld
Vandaag heeft de Brusselse rechtbank een hoofdinspecteur van de lokale politie van Brussel-Zuid veroordeeld voor twee feiten van raciaal geweld. Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding, dat zich burgerlijke partij gesteld had voor de twee slachtoffers, vindt de veroordeling een belangrijk signaal in de strijd tegen racisme en wijst op de nood aan permanente sensibilisering van politiediensten in hun gezamenlijke strijd tegen raciaal geweld.
De hoofdinspecteur werd vervolgd door het parket voor slagen en verwondingen met racistische motieven in twee afzonderlijke dossiers. Bij een eerste incident had de beklaagde een collega geslagen tijdens een dispuut op het politiekantoor waarna hij zijn uitbarsting toeschreef aan zijn collega, die een ‘bougnoule’ was, een scheldwoord voor vreemdeling.
Daarnaast was de hoofdinspecteur ook hardhandig opgetreden tegen een andere man die hij tijdens een betoging aangehouden had en die hij eveneens racistische opmerkingen naar het hoofd slingerde.
Door zich in deze zaak burgerlijke partij te stellen, wou het Centrum garanderen dat de mogelijk racistische motieven[1] van de hoofdinspecteur tijdens het hele proces in rekening gebracht zouden worden. De beklaagde werd veroordeeld tot een geldboete, een schadevergoeding en een gevangenisstraf met uitstel.
“De rechter geeft met deze uitspraak een belangrijk signaal. Haatmisdrijven schenden niet alleen de waardigheid van het slachtoffer, maar kunnen ook anderen ertoe aanzetten in dat haatdiscours mee te stappen en gelijkaardige feiten te plegen. Een dergelijk gedrag is onaanvaardbaar, zeker van personen met voorbeeldfunctie”, stelt Jozef De Witte, directeur van het Centrum. “De politie is al jaren een partner in onze strijd tegen racisme, discriminatie en haatmisdrijven. We hebben zelfs een samenwerkingsovereenkomst om hen te sensibiliseren voor een kordaat optreden tegen racisme en discriminatie. Eén van de voornaamste middelen om raciaal geweld te bestrijden, is immers de efficiënte registratie van deze delicten. Maar ook politiemensen kunnen zelf discrimineren of zich schuldig maken aan haatmisdrijven. Deze incidenten tonen aan dat een mentaliteitswijziging bij bepaalde politiemensen zich opdringt om de gezamenlijke strijd tegen raciaal geweld te versterken.”
[1] Sinds 2003 kunnen bepaalde misdrijven aanleiding geven tot een zwaardere straf, wanneer één van de beweegredenen haat is op grond van afkomst, zogenaamd ras of huidskleur. Deze bepaling geldt ook voor ‘haatmisdrijven’ op grond van seksuele geaardheid, handicap of een ander criterium beschermd door de antidiscriminatiewetten.
Vergelijkbare artikels
Oorlog in Oekraïne: samen naar een daadwerkelijke bescherming voor mensen op de vlucht
Myria, Unia, het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) en het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM), verwelkomen de proactieve houding van de Belgische regering om tot een snelle bescherming te komen voor mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten.
Politie Gent start nieuw loket voor haatmisdrijven
Vanaf oktober start Politie Gent met een apart onthaal op afspraak voor aangiftes van haatmisdrijven. In samenwerking met Unia kregen tien politiemedewerkers een extra opleiding.
Recepten voor een onkreukbare en onberispelijke politie zijn al lang bekend
De politie worstelt nog altijd met de vraag hoe ze intern kan optreden tegen structureel ingebakken racisme en onverdraagzaamheid. Dat blijkt uit de recente actualiteit: denk aan de tragische en schokkende dood van Jozef Chovanec en de gesloten Facebookgroep Thin Blue Line Belgium.
Geen gezichtsherkenning zonder analyse van impact en passende waarborgen
Unia maakt zich zorgen over het plan van de minister van Binnenlandse Zaken om aan de politie de mogelijkheid te geven om gezichtsherkenning te gebruiken. Want deze technologie kan leiden tot onbedoelde discriminaties.