Kotbaas veroordeeld voor discriminatie

6 april 2018
Discriminatiegrond: Racisme

De rechtbank van Gent veroordeelde een kotbaas tot een dwangsom voor onder andere raciale discriminatie omdat hij zijn studentenkot alleen wou verhuren als de kandidaat-huurder ‘tussen de 20 en 26 was én Belgische ouders’ had.

Unia stapte naar de rechter nadat de man in kwestie verschillende pogingen tot gesprek naast zich neerlegde. “Voor huurdiscriminatie ontbreken vaak harde bewijzen. Unia weet dat dit geen geval op zich is. In 2016 openden we nog 212 dossiers over discriminatie bij huisvesting, 81 daarvan waren op basis van origine”, zegt Unia-directeur Els Keytsman.

Stiekem discrimineren

“ ‘Studenten met Belgische ouders’ als verhuureis zo expliciet stellen, is uitzonderlijk. Unia hoort vaak dat het wel stiekem gebeurt. Veel eigenaars weten namelijk dat ze hiermee de antidiscriminatiewetgeving overtreden”, gaat ze verder. 

De rechter veroordeelde de man bij verstek tot een dwangsom van 500 euro per nieuwe inbreuk. Daarnaast moet hij ook alle gerechtskosten betalen. “Hij kwam niet opdagen tijdens de zitting. De man reageerde ook niet op onze brieven waarin Unia hem uitnodigde om rond de tafel te gaan zitten. Wie niet horen wil, moet voelen.”

Aandringen op gesprek

Toch blijft Unia aandringen op een gesprek. “Unia houdt vast aan het principe dat op lange termijn een mentaliteit verandert door constructief met elkaar aan tafel te zitten”, klinkt het nog.

De man heeft een maand om verzet aan te tekenen tegen de uitspraak.