Kotbaas veroordeeld voor discriminatie
De rechtbank van Gent veroordeelde een kotbaas tot een dwangsom voor onder andere raciale discriminatie omdat hij zijn studentenkot alleen wou verhuren als de kandidaat-huurder ‘tussen de 20 en 26 was én Belgische ouders’ had.

Unia stapte naar de rechter nadat de man in kwestie verschillende pogingen tot gesprek naast zich neerlegde. “Voor huurdiscriminatie ontbreken vaak harde bewijzen. Unia weet dat dit geen geval op zich is. In 2016 openden we nog 212 dossiers over discriminatie bij huisvesting, 81 daarvan waren op basis van origine”, zegt Unia-directeur Els Keytsman.
Stiekem discrimineren
“ ‘Studenten met Belgische ouders’ als verhuureis zo expliciet stellen, is uitzonderlijk. Unia hoort vaak dat het wel stiekem gebeurt. Veel eigenaars weten namelijk dat ze hiermee de antidiscriminatiewetgeving overtreden”, gaat ze verder.
De rechter veroordeelde de man bij verstek tot een dwangsom van 500 euro per nieuwe inbreuk. Daarnaast moet hij ook alle gerechtskosten betalen. “Hij kwam niet opdagen tijdens de zitting. De man reageerde ook niet op onze brieven waarin Unia hem uitnodigde om rond de tafel te gaan zitten. Wie niet horen wil, moet voelen.”
Aandringen op gesprek
Toch blijft Unia aandringen op een gesprek. “Unia houdt vast aan het principe dat op lange termijn een mentaliteit verandert door constructief met elkaar aan tafel te zitten”, klinkt het nog.
De man heeft een maand om verzet aan te tekenen tegen de uitspraak.
Vergelijkbare artikels
20 procent van de bevolking wil geen schoonkind met een andere huidskleur
20 procent van de bevolking stoort het dat hun zoon of dochter zou thuiskomen met een partner die een andere huidskleur heeft. Dat blijkt uit de marge van een bekendheidsonderzoek dat Unia deed bij meer dan 2500 Belgen*. Unia start een sensibiliseringsactie op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, 21 maart.
Advies bij het ontwerp van Vlaams Horizontaal Gelijkekansenbeleidsplan
Unia heeft met het kabinet van de Vlaamse minister van Gelijke Kansen aan tafel gezeten over het doelstellingenkader 'Vlaams Horizontaal Gelijkekansenbeleid 2015-2019'.
Racisme, homofobie en afwijzing van de ander: het gebeurt steeds openlijker
Unia publiceert een eerste balans van haar in 2015 geopende dossiers.
Unia in een notendop (videoclip)
Ben je gediscrimineerd? Of heb je vragen over discriminatie? In deze videoclip ontdek je wat Unia voor jou kan betekenen.