20 procent van de bevolking wil geen schoonkind met een andere huidskleur

21 maart 2016
Discriminatiegrond: Racisme

20 procent van de bevolking stoort het dat hun zoon of dochter zou thuiskomen met een partner die een andere huidskleur heeft. Dat blijkt uit de marge van een bekendheidsonderzoek dat Unia deed bij meer dan 2500 Belgen*. Unia start een sensibiliseringsactie op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, 21 maart. 

Hoewel racisme steeds meer een culturele invulling krijgt, bestaat racistisch gedrag op basis van huidskleur nog altijd. Gevraagd naar de mening over een partner met een andere huidskleur zegt 1 op 5 respondenten liever geen schoonkind te hebben met een andere tint.  ‘Het racisme als oordeel over iemands huidskleur blijft bestaan, ’ zegt Els Keytsman, directeur van Unia.

Verschillende generaties

‘Wie denkt  dat jonge mensen minder gekant zijn tegen een partner met een andere kleur, heeft het fout.  Elke generatie denkt ongeveer hetzelfde. 17, 5 procent van de 16- tot 25-jarigen zegt het (heel) erg storend te vinden, moest hun kind later kiezen voor een vriend of vriendin met een andere huidskleur,’ aldus Keytsman.

De studie wijst uit dat maar liefst een kwart van de groep tussen 56 en 65 jaar het niet ziet zitten dat de partner van hun kind een andere huidskleur heeft. In de leeftijdscategorie 36-45 jaar zei 22 procent er een probleem mee te hebben. Binnen de groep 46 tot 55-jarigen vindt 21 procent het storend.

Gescheiden werelden

‘Dat jonge mensen min of meer dezelfde ideeën hebben dan de ouderen, is enigszins opmerkelijk omdat de interculturele samenleving voor die generatie allang een feit is.’

Volgens Keytsman weerspiegelt dit de polarisatie van onze samenleving en wijst het er sterk op dat jongeren in praktijk in gescheiden werelden blijven, ook al delen ze dezelfde speelplaats of wonen ze bij elkaar in de buurt. 

Migratieachtergrond

Unia vroeg ook aan personen met een migratieachtergrond of ze een partner met een andere huidskleur zouden accepteren. ‘Bijna 12 procent van de deelnemers met migratieachtergrond had het moeilijk met de keuze van hun kind voor een partner met een andere huidskleur, tegenover 18 procent van de respondenten zonder een buitenlandse origine.’

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

Unia heeft een sensibiliseringsactie klaar om vooroordelen te stoppen. Via Facebook deelt het een filmpje waarin drie jonge mensen met een migratieachtergrond met verve alle vooroordelen bevestigen die over hen leven. ‘Met dit filmpje willen we de aandacht trekken van jonge mensen. Ook zij hebben vooroordelen en moeten weten dat die de inclusieve samenleving van binnenuit  aantasten. Want een vooroordeel is, vaak onbewust, een eerste stap naar discriminatie,’ concludeert Keytsman

(*) Een onderzoekpopulatie van 2.615 personen – onderzoek uitgevoerd tussen  16 oktober en 16 november 2015.

Downloads