Voor het eerst veroordeelt Justitie een verzekeraar die een HIV-besmette vrouw had geweigerd
Op straffe van een dwangsom van 2.500 euro per vastgestelde schending heeft de rechtbank van koophandel van Brussel verzekeringsmaatschappij Cardif bevolen een einde te maken aan een discriminerende praktijk waarbij ze een HIV-besmet persoon een verzekering had geweigerd.
Zo geeft de rechtbank een dame gelijk, die in het kader van een hypothecaire lening geen schuldsaldoverzekering kon afsluiten omdat ze seropositief was. Nadat ze een rechtszaak had aangespannen, heeft ook Unia zich bij de zaak gevoegd.
Cardif, een filiaal van de groep BNP Paribas, had voor de rechtbank aangevoerd dat, aangezien het risico onmogelijk te evalueren viel, ze geen andere keuze had dan deze dame de dekking te weigeren.
Voor Unia zijn de zaken duidelijk. De door de verzekeraar toegelichte weigering was wel degelijk een schending van de wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie, die 19 criteria, waaronder de gezondheidstoestand, beschermt.
"We zijn tevreden met deze uitspraak. De contractuele vrijheid van de verzekeraar is niet absoluut en wordt met name beperkt door de antidiscriminatiewetgeving. Een HIV-patiënt een schuldsaldoverzekering weigeren, is die persoon meteen ook de toegang tot eigendom beletten; in feite komt het erop neer dat die dame het uitzicht op een levensproject wordt ontzegd, wat hoogst onrechtvaardig is."
We wijzen erop dat uit een recente onderzoeksstudie naar discriminaties van seropositieve personen blijkt dat een derde van de meldingen van met HIV-besmette personen die bij Unia binnenkomt, betrekking heeft op de toegang tot en het aanbod aan goederen en diensten. In de meeste gevallen ging het om een weigering van verzekering. Voor HIV-besmette personen heeft dat soort administratieve verwikkelingen nogal wat gevolgen, die zich niet enkel beperken tot het ontzeggen van een gelijke behandeling. Ze roepen negatieve gevoelens (onrechtvaardigheid, verlating, verraad, schaamte) op, die de gezondheidstoestand van HIV-besmette personen nog kunnen verergeren.
Vergelijkbare artikels
Testaankoop en Unia verzetten zich tegen discriminerende ticketprijzen NMBS
Consumentenorganisatie Testaankoop en gelijkekansencentrum Unia stellen NMBS een ultimatum om haar tariefbeleid aan te passen en overwegen een rechtszaak. Sommige vervoerbewijzen bij NMBS kunnen goedkoper worden aangeschaft via de app dan aan het loket en de verkoopautomaten. Andere vervoerbewijzen worden dan weer uitsluitend via de app aangeboden. Pech voor reizigers die de aankoop en het gebruik van een smartphone niet kunnen bekostigen en/of niet in staat zijn daarmee te werken?
Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?
De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.
Een basispakket energie voor iedereen?
De torenhoge energieprijzen noodzaken de federale overheid tot bijkomende energiesteun voor huishoudens. Zo’n steunmaatregelen zijn zeker belangrijk. Maar bereiken ze alle kwetsbare groepen? Unia vraagt bijkomende maatregelen.
Lessen uit het onthaal van Oekraïense vluchtelingen: zes organisaties schrijven rapport met aanbevelingen voor de overheden
Om Oekraïners te verwelkomen in België werden er uitzonderlijke acties en maatregelen genomen. Initiatieven waar ook andere mensen baat bij kunnen hebben. Dat staat in een rapport met aanbevelingen van het FIRM (Federaal Instituut voor de Mensenrechten) en vijf andere instellingen die actief zijn op het vlak van mensenrechten. Unia is er een van.