Een basispakket energie voor iedereen?
De torenhoge energieprijzen noodzaken de federale overheid tot bijkomende energiesteun voor huishoudens. Zo’n steunmaatregelen zijn zeker belangrijk. Maar bereiken ze alle kwetsbare groepen? Unia vraagt bijkomende maatregelen.
Unia ontving verschillende meldingen waaruit blijkt dat kwetsbare mensen of groepen geheel of gedeeltelijk verstoken blijven van het basispakket elektriciteit (61 euro/maand) en gas (135 euro/maand).
Zo zien bewoners van woonzorgcentra hun verblijfskosten fors stijgen, maar ze kunnen geen aanspraak maken op enige tegemoetkoming voor gas en elektriciteit.
Bewoners die verwarmen op elektriciteit en dus geen gasaansluiting hebben, komen enkel in aanmerking voor de elektriciteitspremie van 61 euro/maand. Zeker voor sociaaleconomisch kwetsbare bewoners van verouderde, slecht-geïsoleerde panden met elektrische accumulatoren of convectoren maakt het mislopen van 135 euro per maand, en dit vijf maanden lang, een groot verschil.
Het voorziene premiestelsel ondersteunt kwetsbare personen en groepen onvoldoende om het hoofd te kunnen bieden aan de huidige energiecrisis. Unia vraagt de overheden daarom bijkomende maatregelen te treffen om kwetsbare personen en groepen beter te bereiken.
Vergelijkbare artikels
Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?
De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.
Lessen uit het onthaal van Oekraïense vluchtelingen: zes organisaties schrijven rapport met aanbevelingen voor de overheden
Om Oekraïners te verwelkomen in België werden er uitzonderlijke acties en maatregelen genomen. Initiatieven waar ook andere mensen baat bij kunnen hebben. Dat staat in een rapport met aanbevelingen van het FIRM (Federaal Instituut voor de Mensenrechten) en vijf andere instellingen die actief zijn op het vlak van mensenrechten. Unia is er een van.
Covid Safe Ticket: welke lessen kunnen we eruit trekken?
Unia analyseert het gebruik van het Covid Safe Ticket en de impact daarvan op onze rechten – in het bijzonder bij de toegang tot de gezondheidszorg, de arbeidsmarkt en schoolactiviteiten.
Antwoorden op de meest gestelde vragen over de maatregelen in de strijd tegen COVID-19
Sinds maart 2020 kampen we met een wereldwijde pandemie en nemen verschillende overheden maatregelen om die te bestrijden. Daarbij worden steeds tegenstrijdige belangen en conflicterende mensenrechten in de schaal gelegd. Hier vind je een aantal antwoorden op veel voorkomende vragen over mogelijk discriminerende gevolgen van coronamaatregelen.