De belangrijkste arresten inzake handicap (2020)
Unia werd uitgenodigd om mee te schrijven aan het boek "Les Grands arrêts en matière de handicap" (“De belangrijkste arresten inzake handicap”), uitgegeven in 2020 door Larcier, onder redactie van Isabelle Hachez en Jogchum Vrielink.
Opzet van het boek
Het opzet van het boek is om uiteenlopende rechterlijke beslissingen te verzamelen, kenbaar te maken en een eerste algemeen overzicht te bieden van de knelpunten met betrekking tot de rechten van personen met een handicap en de uitdagingen die deze met zich meebrengen voor de Belgische overheid. En dit om de wetgeving en de rechten van personen met een handicap te bevorderen.
Voorstelling van het boek
Dit boek in de collectie "Grands arrêts" over handicap brengt de belangrijkste arresten van het Grondwettelijk Hof, het Hof van Cassatie, de Raad van State, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en het Hof van Justitie van de Europese Unie samen, en bevat commentaren van uittreksels van die gerechtelijke beslissingen door experten. Het boek behandelt verschillende onderwerpen, gaande van de definitie van handicap tot de rechten van personen met een handicap die van hun vrijheid zijn beroofd, het recht op waardigheid, het recht op gelijkheid, onderwijs, toegankelijkheid, het recht om te stemmen, ... om er maar een paar te noemen.
In haar voorwoord schrijft Françoise Tulkens dat “dit de eerste keer is dat bijna alle juridische kwesties die direct of indirect verband houden met de situatie van personen met een handicap worden voorgesteld, geanalyseerd en becommentarieerd.”
Bijdragen van Unia
Unia heeft (mee)geschreven aan bijdragen over redelijke aanpassingen, meervoudige en intersectionele discriminatie en over de kruising tussen handicap en ouderdom. Deze bijdragen zijn terug te vinden in het boek uitgegeven door Larcier.
Lees hier al enkele hoofdstukken
U kunt hier al enkele hoofdstukken uit het boek lezen:
- “Les discriminations directes et indirectes par association (et attribution)” door Marie Spinoy en Jogchum Vrielink
- “L’applicabilité directe des sources du droit” door Antoine Bailleux en Isabelle Hachez
- De conclusies: “Dessine-moi des handicaps, dessine-moi une société” door Isabelle Hachez, Louis Triaille en Jogchum Vrielink.
En ook het artikel van de redactie op de Internationale Dag van Personen met een Handicap 2020: "Le 3 décembre, ou une invitation à penser collectivement les handicaps" door Isabelle Hachez en Jogchum Vrielink
Vergelijkbare publicaties
Tweede evaluatie van België door het VN-Comité voor de rechten van personen met een handicap: rapporten van Unia en aanbevelingen van het Comité (2024)
Op deze pagina vind je informatie over de slotopmerkingen van het VN-comité en over de rol van Unia in deze procedure, die plaatsvond tussen 2019 en 2024.
Rapport ‘Improving equality data collection in Belgium’ (2021)
Voor gegevens over gelijkheid, ongelijkheid en discriminatie is er de data hub equality data. Vind de weg naar databronnen over discriminatiecriteria in België.
Jaarverslag 2020: kwetsbare mensenrechten in crisistijden
Ook in een buitengewoon jaar zette Unia zich in voor mensenrechten en gelijkheid. De coronapandemie werkte als een vergrootglas. Wie zich al in een kwetsbare positie bevond, werd vaak het eerst of het hardst getroffen door Covid-19 of de maatregelen.
Impact van de coronacrisis op personen met een handicap (2020)
Het rapport “COVID en mensenrechten: impact op personen met een handicap en hun naasten” toont de resultaten van een grote bevraging die in de lente van 2020 uitgevoerd werd.