Dochter van moeder met handicap kan mee met leerlingenvervoer

18 december 2019
Discriminatiegrond: Handicap

Een mama kan door haar handicap haar dochtertje niet naar de dichtstbijzijnde bushalte brengen om naar school te gaan. Samen met de Waalse vervoersmaatschappij TEC vindt Unia een oplossing: de schoolbus pikt het meisje nu op bij haar thuis.  

Een achtjarig meisje weet niet hoe ze op school kan geraken. Haar papa kan haar omwille van zijn werk niet naar school rijden. En haar mama heeft zware mobiliteitsproblemen door haar handicap, waardoor ze haar niet kan begeleiden naar de bushalte.

Haar ouders vragen daarom aan de TEC om gebruik te kunnen maken van het leerlingenvervoer. De schoolbus passeert langs hun huis en neemt ook andere kinderen mee die op dezelfde school als hun dochter zitten.

Maar de TEC weigert hun aanvraag, want hun gezin voldoet niet aan de juiste voorwaarden. Er is namelijk een gewone halte van de TEC dichtbij hun huis, die ze zouden kunnen gebruiken. Helaas is dit voor het gezin geen optie, want de mama kan haar dochter omwille van haar handicap niet begeleiden naar deze bushalte, die aan een drukke baan ligt.

Na verschillende weigeringen van de TEC ondersteunt Unia het verzoek van het gezin. We vinden de vraag van het gezin redelijk: de uitzondering brengt geen extra kosten met zich mee en vraagt ook geen reorganisatie van de diensten van de TEC. Na onze onderhandelingen aanvaardt de TEC het verzoek: het achtjarige meisje wordt nu met de schoolbus bij haar thuis opgehaald.

Meer weten?