Rolstoelgebruiker vindt geen vervoer om benefietavond bij te wonen

16 juli 2019
Discriminatiegrond: Handicap

Een vrouw in een rolstoel die met het openbaar vervoer naar een benefietavond wil, krijgt het deksel op de neus: de vervoersmaatschappij kan geen assistentie voorzien. Om toch te kunnen gaan, betaalt ze noodgedwongen zelf het ambulancevervoer. Nadat Unia de vervoersmaatschappij op haar verplichtingen wijst, betaalt die de reiziger terug.

De vrouw wil een benefietavond bijwonen voor personen met een handicap. Omdat ze in een rolstoel zit, vraagt ze assistentie aan voor het traject. Volgens de richtlijnen van de vervoersmaatschappij zijn assistentieaanvragen voor dit traject mogelijk tijdens de volledige dienstverlening. Toch krijgt de rolstoelgebruiker een ‘nee’ te horen: omwille van interne redenen kan de vervoersmaatschappij geen assistentie voorzien na 20u51. Ze biedt de reiziger ook geen waardig alternatief aan.

Omdat de vrouw de benefietavond toch wil bijwonen, betaalt ze vervolgens zelf het ambulancevervoer. Ze roept de hulp in van Unia.

Unia contacteert daarop de vervoersmaatschappij. Die erkent dat ze haar verantwoordelijkheid onvoldoende heeft nageleefd, en zegt dat ze actie zal ondernemen om dit soort situaties in de toekomst te vermijden. De rolstoelgebruiker krijgt een terugbetaling in de kosten van het ambulancevervoer en een bijkomende compensatie in de vorm van gratis vervoerstickets.

Meer weten?