Een kleuter met een handicap mag toch mee op schoolreis

15 juli 2019
Actiedomein: Onderwijs
Discriminatiegrond: Handicap

Een kindje uit de tweede kleuterklas wil graag op daguitstap naar zee, maar mag niet mee omdat het een handicap heeft. Na tussenkomst van Unia beslist de school om extra begeleiders te voorzien. Zo kan het kindje toch mee. 

Een kleuter met een lichte psychomotorische handicap krijgt te horen dat het niet mee mag op daguitstap naar zee. De reden? Het kindje loopt vaak weg en heeft moeite met het naleven van regels. Daarom vreest de school dat hij een gevaar is voor zichzelf en voor zijn medeleerlingen. Omdat er te weinig begeleiding is voorzien, mag de kleuter niet mee op daguitstap. Volgens de school zou de kleuter beter worden doorverwezen naar het buitengewoon onderwijs.

Om te vermijden dat het kindje uitgesloten wordt, contacteert Unia de Schepen van Onderwijs van de gemeente. We wijzen erop dat het verplicht is om redelijke aanpassingen te voorzien voor leerlingen met een handicap. Het schoolbestuur beslist daarop om meer begeleiders te voorzien, zodat de kleuter toch mee kan naar het dagje zee.

Meer weten?