Leslokalen en lesinhoud aangepast aan rolstoelgebruikers

6 december 2019
Actiedomein: Onderwijs
Discriminatiegrond: Handicap

Een school vindt oplossingen zodat een student in een rolstoel net als de andere leerlingen een aangepast lesrooster kan kiezen. Dat noemen we redelijke aanpassingen.

Een man wil zich inschrijven voor een opleiding met een aangepast lesrooster. Maar de school weigert zijn inschrijving omdat hij in een rolstoel zit: niet alle leslokalen in de school zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Daarop stapt de man naar Unia.

Unia belt met de school. Die legt uit dat de avondlessen op de eerste verdieping van het gebouw worden gegeven, waardoor ze niet gevolgd kunnen worden door personen met een beperkte mobiliteit. Er zijn ook lokalen op het gelijkvloers, maar die zijn bedoeld voor de voltijdse opleiding die overdag wordt gegeven.

Unia informeert de school over het recht op redelijke aanpassingen voor personen met een handicap.

Daarop stelt de school enkele aanpassingen voor:

  • Het gebruik van de lokalen wordt herzien: de lokalen op het gelijkvloers worden nu zowel voor de avondlessen als voor de voltijdse lessen overdag gebruikt.
  • Ook de inhoud van de lessen wordt herbekeken. Zo wordt de praktische EHBO-cursus aangepast aan de handicap van de student: hij kan een andere student mondelinge instructies geven om eerste hulp te verlenen.

Dankzij deze oplossingen kan de leerling zich inschrijven voor het volgende schooljaar.  

Meer weten ?