Op afbetaling kopen, onafhankelijk van je nationaliteit

26 september 2018
Discriminatiegrond: Racisme

Een student die een laptop wil kopen via maandelijkse afbetaling, krijgt het deksel op de neus. De reden? Hij heeft niet de Belgische nationaliteit. Na tussenkomst door Unia informeert de winkelketen haar medewerkers dat alle klanten een aankoop op afbetaling moeten kunnen doen, onafhankelijk van hun nationaliteit. De student ontvangt bovendien een kortingsbon.

Een jongeman die voor zijn studies een laptop wil kopen, vindt in de winkelketen de laptop die hij wenst. Maar wanneer hij vraagt om de aankoop via maandelijkse afbetaling te doen, weigert de medewerker dit omdat hij niet de Belgische nationaliteit heeft. De student is geboren in België, woont er al zijn hele leven en heeft een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Wanneer hij contact opneemt met de online klantendienst, bevestigt ook die dat niet-Belgen geen aankopen via afbetaling kunnen doen.

Nadat de student onze hulp inriep, contacteerde Unia de winkelketen. Die bleek geen gerechtvaardigde reden te hebben om niet-Belgen uit te sluiten van een aankoop op afbetaling. De keten engageerde zich vervolgens om alle medewerkers te informeren over het verbod op discriminatie op basis van nationaliteit, en dat ze dus aan alle klanten een aankoop of afbetaling toe moeten staan. Bovendien stuurde de keten een kortingsbon op naar de student. De student is tevreden met deze oplossing.

Meer weten ?