Op zoek naar reglementaire bedrijfskleding voor laborante met een hoofddoek

17 april 2019
Actiedomein: Werk
Discriminatiegrond: Geloof of levensbeschouwing

Een bedrijf uit de chemische sector wil graag een laborante aanwerven die een hoofddoek draagt. Het enige probleem: de veiligheidsreglementering laat niet toe dat er loshangende kledingstukken gedragen worden. Unia zoekt samen met het bedrijf een oplossing.

Een bedrijf uit de chemische sector klopt bij Unia aan voor advies. Het bedrijf wil graag een nieuwe laborante aanwerven die een hoofddoek draagt. Maar de veiligheidsreglementering (FOD WASO) bepaalt voor labo-functies dat enkel welbepaalde types hoofdbedekking gedragen mogen worden. Die hoofdbedekking moet bestaan uit antistatisch, vlamvertragend en lichtchemisch bestendig materiaal. Loshangende haren of sjaals mogen dus niet, omwille van de veiligheid in het laboratorium.

Unia stelt het bedrijf enkele alternatieven voor die toegevoegd kunnen worden aan de bestaande werkkledij. Er bestaan namelijk nauwaansluitende hoofdbedekkingen die beantwoorden aan de veiligheidsvereisten en bovendien zoveel mogelijk tegemoet komen aan de geloofsregels van de laborante. Zo is er de vlamvertragende balaclava of de vlamvertragende 5 Posities Sjaal. Het bedrijf staat open voor deze oplossing.

Meer weten?