Vast contract ‘na de Ramadan’

7 november 2017
Actiedomein: Werk
Discriminatiegrond: Racisme

Een Vlaamse werknemer met een donkere huidskleur krijgt op het werk racistische opmerkingen te verduren. Zijn collega’s denken bovendien dat hij moslim is (wat niet het geval is) en maken ook daar negatieve opmerkingen over. 

De man, een geboren en getogen Vlaming, werkt zeven maanden via een interimcontract bij het bedrijf. Bij zijn indiensttreding werd hem beloofd dat hij na die periode een vast contract zal krijgen. Daarom klopt hij op het einde van zijn interimcontract aan bij zijn leidinggevende, om te vragen wanneer hij er vast aan het werk kan. Die antwoordt kort: ‘Na de Ramadan!’.

Het antwoord brengt de werknemer van zijn melk. Hij is geen moslim, en begrijpt het antwoord niet. Wanneer hij om meer uitleg vraagt, wordt hij zelfs weggelachen. Uiteindelijk wordt zijn interimcontract niet verlengd. De officiële reden? Hij zou ‘te veel in de verdediging gaan’.

De man blijft niet bij de pakken zitten, en contacteert de manager van het bedrijf. Gelukkig neemt die de klacht ernstig, en doet hij een voorstel om de werknemer terug in dienst te nemen. Maar dit wil de werknemer intussen zelf niet meer: hij wil na alle racistische opmerkingen niet meer tussen dezelfde collega’s gaan werken.

In samenspraak met Unia gaat zijn werkgever het engagement aan om Premed een vorming te laten geven over ‘omgaan met diversiteit op de werkvloer’. Bovendien zal het bedrijf contact opnemen met Unia wanneer er extra nood is aan begeleiding of vorming.

Meer weten?