Versoepeling van discriminerende regels voor het huren van een appartement

4 april 2022
Actiedomein: Huisvesting
Discriminatiegrond: Andere gronden

Een immobiliënkantoor weigert de aanvraag van een kandidaat-huurder omdat hij een contract van bepaalde duur heeft. Unia contacteert het agentschap om de beginselen van non-discriminatie uit te leggen en een oplossing te vinden.

Een kandidaat-huurder heeft een arbeidscontract van bepaalde tijd. Zijn werkgever bevestigde  zijn contract te verlengen, maar dat is niet voldoende voor het kantoor dat zijn aanvraag weigert. De kandidaat-huurder neemt contact op met Unia.

Er wordt een ontmoeting georganiseerd met Unia en het agentschap. In eerste instantie verdedigt het immokantoor het standpunt van de eigenaar van het onroerend goed: die wil dat er voldoende waarborgen zijn voor de betaling van de huur. Maar uiteindelijk begreep het agentschap de beginselen van non-discriminatie die door Unia werden verdedigd, en verbond het zich ertoe zijn criteria aan te passen. Voortaan wordt de duur van de arbeidsovereenkomst van een toekomstige huurder niet meer in aanmerking genomen bij het weigeren of niet verhuren van een woning.