Weer aan het werk na kanker, met redelijke aanpassingen

25 november 2019
Actiedomein: Werk
Discriminatiegrond: Andere gronden

Nadat ze herstelt van baarmoederhalskanker, wil een leidinggevende in een supermarkt snel weer aan het werk. Maar die terugkeer loopt niet van een leien dakje. Dankzij de aanbevelingen van de arbeidsgeneesheer, AVIQ (Waals Agentschap voor Levenskwaliteit) en Unia voorziet de werkgever toch redelijke aanpassingen.  

De werkneemster vocht tegen baarmoederhalskanker en heeft nog steeds last van de gevolgen van deze ziekte. Daarom neemt ze contact op met de arbeidsgeneesheer, zodat ze samen kunnen bekijken op welke manier ze opnieuw aan het werk kan.

Maar wanneer de werkgever over die afspraak hoort, roept hij de werkneemster nog voor de afspraak met de arbeidsgeneesheer bij zich. Daar laat hij haar duidelijk weten dat ze haar functie enkel terug mag opnemen als ze zich voor 100% kan inzetten. Lukt dat niet? Dan is haar enige alternatief om een minder belangrijke functie te aanvaarden. In dat geval verliest ze ook een deel van haar loon en andere vooroordelen.

Geschrokken roept de vrouw de hulp in van Unia en van het Waals Agentschap voor Levenskwaliteit (AVIQ):

  • Unia contacteert de werkgever: we ontmoeten de directie en de personeelsdienst meerdere keren, en benadrukken wat de rechten van de werkneemster zijn volgens de wet.
  • AVIQ stelt een verslag op over de objectieve omstandigheden die nodig zijn om de werkneemster opnieuw aan het werk te krijgen, en stelt ook een financiële tussenkomst voor.

Dankzij deze aanbevelingen biedt de werkgever uiteindelijk een aangepaste job aan. Die beantwoordt aan de aanbevelingen van de arbeidsgeneesheer en AVIQ (medisch halftijds werken, meer administratieve functie, …). De werkneemster behoudt in deze aangepaste functie haar loon en andere voordelen, en kan dus met een gerust hart opnieuw aan het werk.

Meer weten?