Oplossing voor verpleegkundige met rugproblemen

25 november 2019
Actiedomein: Werk
Discriminatiegrond: Andere gronden

Een verpleegkundige werkt halftijds en draagt geen lasten zwaarder dan 5 kg. Dat zijn de twee redelijke aanpassingen die ze al twaalf jaar krijgt. Maar de komst van een nieuw diensthoofd zet deze aanpassingen op de helling.

Al twaalf jaar werkt de verpleegkundige op de psychiatrische dienst van een ziekenhuis. Door chronische rugproblemen werden haar taken al twaalf jaar aangepast, op aanraden van de arbeidsgeneesheer:

  • Ze werkt halftijds.
  • Ze draagt geen lasten van meer dan 5 kg.

Na een operatie gaat ze opnieuw naar de arbeidsgeneesheer, die dezelfde raad geeft (halftijds werken en geen lasten zwaarder dan 5 kg). Haar nieuwe diensthoofd zegt echter dat deze redelijke aanpassingen niet meer kunnen worden voorzien. De verpleegkundige is daardoor verplicht om zich arbeidsongeschikt te laten verklaren.

Unia neemt daarop contact op met het ziekenhuis en ontmoet de personeelsdienst. Tijdens deze vergadering legt Unia uit dat het ziekenhuis verplicht is om een passende functie voor de verpleegkundige te vinden. Enkele maanden later stelt het ziekenhuis een aangepaste functie voor, die rekening houdt met de twee aanbevelingen van de arbeidsgeneesheer.

Meer weten ?