Arbeidsrechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 15 februari 2022
Een man met een handicap is tewerkgesteld bij een publieke overheid als administratief bediende (E-niveau). Naar aanleiding van een reorganisatie wordt hij ontslagen. De arbeidsrechtbank oordeelt dat er sprake is van het weigeren van redelijke aanpassingen.
Datum: 15 februari 2022
Instantie: arbeidsrechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen
Criterium: handicap
Domein: werk
De feiten
Een man is sinds 2001 tewerkgesteld bij een publieke overheid als administratief bediende op E-niveau. Hij heeft epilepsie, clusterhoofdpijn, migraine en rugproblemen. Daardoor heeft hij een blijvende arbeidsongeschiktheid van minstens 66%. Naar aanleiding van een reorganisatie wordt aan de man een heroriënteringstraject voorgesteld om hem te begeleiden naar een nieuwe functie op E-niveau. Op basis van een gezondheidsbeoordeling wordt vastgesteld dat de man niet in aanmerking komt voor de openstaande vacatures op E-niveau en hij wordt ontslagen.
Beslissing
De arbeidsrechtbank oordeelt dat de werkgever niet bewijst voldoende inspanningen te hebben geleverd om de man een nieuwe functie te bezorgen. Dat staat gelijk met het weigeren van redelijke aanpassingen. Er is dus sprake van discriminatie op grond van handicap (artikel 14 Antidiscriminatiewet). De man kan aanspraak maken op de wettelijk voorziene schadevergoeding van zes maanden brutoloon (artikel 18, § 2, 2°Antidiscriminatiewet).
De arbeidsrechtbank wijst op volgende zaken:
- Het recht op redelijke aanpassingen voor personen met een handicap werd verankerd in artikel 22ter Grondwet.
- De wet voorziet geen specifieke procedure voor het aanvragen van redelijke aanpassingen. Het initiatief kan uitgaan van de werknemer of van de werkgever die vaststelt dat de werknemer moeite heeft met het uitvoeren van bepaalde taken.
- Het valt volgens de arbeidsrechtbank niet in te zien waarom onder geen enkel beding kon afgeweken worden van het E-niveau bij de re-integratie van de man.
Unia was geen betrokken partij.
Afgekort: Arbrb. Antwerpen, afd. Antwerpen, 15-02-2022
Vergelijkbare rechtspraak Arbeidsrechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 15 februari 2022
Rechtspraak over racistische en andere haatdragende uitlatingen op het werk: analyse van juni 2024
Arbeidshof Luik, afdeling Neufchâteau, 18 oktober 2023
Het is volstrekt disproportioneel om van een werkgever te verlangen dat die het risico van inkomensverlies, dat is voorzien in een collectieve verzekeringspolis, op zich zou nemen wanneer de gezondheidstoestand van de werknemer maakt dat hij er geen aanspraak op heeft.
Arbeidsrechtbank Luik, afdeling Luik, 5 maart 2024
De voorzitter van de arbeidsrechtbank oordeelt dat een brandweerman het slachtoffer werd van directe discriminatie op basis van handicap en van het weigeren van redelijke aanpassingen. De voorzitter van de arbeidsrechtbank legt positieve maatregelen op aan de werkgever (samen met een dwangsom) en kent een forfaitaire schadevergoeding toe van zes maanden brutoloon.