Correctionele rechtbank Henegouwen, afdeling Charleroi, 22 januari 2024
De correctionele rechtbank oordeelt dat het brengen van de Hitlergroet tijdens een begrafenis van iemand die gekend was in het extreemrechtse milieu in strijd is met de negationismewet en aanzet tot haat of geweld.
Datum: 22 januari 2024
Instantie: correctionele rechtbank Henegouwen, afdeling Charleroi
Criterium: racisme
De feiten
In oktober 2018 woonden 200 tot 300 personen een begrafenis bij van iemand die erg gekend was in het extreemrechtse milieu. In het crematorium en op het kerkhof werd nazimuziek gespeeld en werden naziliederen gezongen. Ook werd een erehaag gevormd en enkele aanwezigen brachten de Hitlergroet. Tijdens de begrafenis werden video-opnames gemaakt die werden verspreid op de sociale media.
Drie personen die de Hitlergroet hadden gebracht tijdens de begrafenis werden vervolgd.
Juridische kwalificatie
Het openbaar ministerie vervolgde de drie beklaagden voor de volgende tenlasteleggingen:
- Goedkeuren van de genocide die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Duitse nationaal-socialistische regime werd gepleegd (artikel 1 negationismewet).
- Aanzetten tot haat of geweld (artikel 20, 4° antiracismewet).
Beslissing
De correctionele rechtbank oordeelde dat het brengen van de Hitlergroet tijdens een begrafenis getuigde van het minimaliseren en zelfs goedkeuren van de Holocaust. Daarnaast werd met het uitbrengen van de Hitlergroet aangezet tot haat tegenover personen van joodse afkomst. De correctionele rechtbank wees erop dat niemand de betekenis kan negeren van de Hitlergroet en de Holocaust.
De drie beklaagden werden schuldig bevonden aan beide misdrijven, maar de correctionele rechtbank legde geen straf op. Volgens de correctionele rechtbank was de redelijke termijn overschreden want de feiten dateerden van oktober 2018, de burgerlijke partijstelling van oktober 2021 en de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank pas van januari 2023.
De stad Charleroi en het crematorium van Charleroi kregen elk 1 euro morele schadevergoeding. Unia kreeg 500 euro morele schadevergoeding.
Unia was betrokken partij.
Afgekort: Corr.rb. Henegouwen, afd. Charleroi, 22-1-2024 -rolnummer 22C000578
Vergelijkbare rechtspraak Correctionele rechtbank Henegouwen, afdeling Charleroi, 22 januari 2024
Hof van assisen van de provincie Luik, 6 juni 2024
Het hof van assisen veroordeelt een homoseksuele man voor moord op een andere homoseksuele man. Het feit dat de dader zelf homoseksueel is verhindert niet dat hij handelde vanuit een homofoob haatmotief.
Correctionele rechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, 18 juni 2024
Twee voetbalsupporters werden ervan beschuldigd antisemitische liederen te hebben gezongen tijdens een voetbalwedstrijd. Ze werden vrijgesproken omdat de foto’s in het dossier niet duidelijk waren en niet met zekerheid kon worden vastgesteld dat de twee voetbalsupporters de feiten hadden gepleegd.
Correctionele rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, 19 oktober 2011
Een vrouw gedraagt zich vreemd in een winkel. Wanneer ze aan de kassa komt vraagt de gerant haar om de inhoud van haar tas te tonen. Nog voor de politie ter plaatse komt, wordt de gerant geslagen, uitgemaakt voor onder meer hond en racist. Wanneer de politie toekomt is er opnieuw een schermutseling en de politie-agenten worden eveneens geslagen. De daders worden veroordeeld voor slagen en verwondingen met het haatmotief als verzwarende omstandigheid.