Aanbeveling leeftijdsgrens bij autoverzekeringen

1 september 2018
Discriminatiegrond: Leeftijd
Bevoegdheidsniveau: Federaal

Ouder dan 70 en je krijgt daarom geen autoverzekering? Unia wil dit een halt toeroepen. Uit onderzoek blijkt immers dat oudere chauffeurs even goed rijden als jongere automobilisten. De kans op ongelukken stijgt wel onder invloed van medische aandoeningen, het aantal kilometers dat iemand rijdt of een klein aantal jaren rijervaring. Leeftijd is geen bepalende factor. Unia stuurde een aanbeveling hierover aan minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters.  

Oudere automobilisten krijgen nog te vaak te horen dat ze omwille van hun leeftijd best niet van autoverzekering veranderen. Verzekeraars weigeren hen te verzekeren op basis van statistieken die zouden aantonen dat oudere bestuurders automatisch meer schade veroorzaken. Unia boog zich over meerdere onderzoeken. Geen enkel onderzoek bewijst dat ouderen meer ongelukken veroorzaken. Integendeel. Het is dus niet wettelijk om hen uit te sluiten op basis van hun leeftijd.

Onderzoeken over leeftijd 

Een studie van het Instituut voor Mobiliteit van de Universiteit Hasselt en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid stelt dat mentale en fysieke gezondheid belangrijker zijn dan leeftijd om het risico op schade te voorspellen. Andere studies tonen dit ook aan.

Structurele oplossingen 

Er bestaat een waaier aan structurele oplossingen. Zo wordt er bijvoorbeeld aangeraden dat de minister opnieuw rond de tafel gaat zitten met de verzekeringssector om het gentlemen’s agreement van 2003 te hernieuwen. Daarin stond dat verzekeraars zich engageerden om alleen een autoverzekering te weigeren wanneer iemand veel schade veroorzaakte en daarbij dronken achter het stuur zat, vluchtmisdrijf pleegde, etc. 

Downloads