Redelijke aanpassingen voor personen met een handicap op evenementen in steden en gemeenten

12 juli 2019
Discriminatiegrond: Handicap
Bevoegdheidsniveau: (leeg)

Meer en meer steden en gemeenten richten naar aanleiding van de winter- of zomervakantie een feestgebied in, compleet met schaatspiste, zandstrand of badboot. Of ze zetten zich op de kaart door het inrichten van sportieve of culturele evenementen. Zo maken ze van de stad of gemeente een plek waar mensen samen op een plezierige manier kunnen vertoeven.

Jammer genoeg doen zich hierbij elk jaar opnieuw situaties voor waarbij aan bezoekers met een handicap de toegang geweigerd wordt. Dat gebeurt met de beste bedoelingen, bijvoorbeeld uit veiligheidsoverwegingen.

In dit advies lees je waarom het belangrijk is dat je evenement toegankelijk is, en hoe je het recht op non-discriminatie en het recht op redelijke aanpassingen van personen met een handicap kan garanderen. Daarbij zetten we het veiligheidsrisico in het juiste perspectief.

Door in te zetten op toegankelijkheid en door redelijke aanpassingen te voorzien voor bezoekers met een handicap kan je evenement enkel aan populariteit winnen. Je kan meer inwoners betrekken en extra bezoekers aanspreken.

Je kan het volledige advies downloaden op deze pagina.