Kettingmail: ‘Wat deed ze fout?’

In de kettingmail met de titel ‘Wat deed ze fout?’ zijn twee foto’s te zien van een meisje dat brutaal is vermoord. In de tekst bij de foto's wordt beweerd dat Syrische moslims haar hebben verkracht en vermoord omdat ze christen was.

De mail (fragment)

Wat deed ze fout

DIT IS HET SOORT SMEERLAPPEN DAT

Door 20 Islamieten misbruikt en daarna gruwelijk vermoord in Syrie.

Haar misdaad: ze was Christelijk...

Belgen open uw ogen voor de Islam ze sluit!

Ce qui qu'ils confondent

C'EST LE GENRE DE SALAUDS QUE

Et puis assassiné horriblement maltraité par 20 islamistes en Syrie.

Son crime : elle était chrétienne...

Belges ouvrir les yeux sur l'Islam, ils se connectent!

Ce lâcher alentour d'Europe et du reste du monde

Laat dit rond gaan over Europa en de rest van de Wereld

Analyse

Oorsprong van deze kettingmail

Wereldwijd, 2011.

Boodschap

Anti-islampropaganda.

De feiten

In de kettingmail met de titel ‘Wat deed ze fout?’ zijn twee foto’s te zien van een meisje dat brutaal is vermoord; de tweede foto toont haar op een bed liggende, bebloede, levenloze lichaam, met een groot kruis in de mond. In de tekst bij de foto's wordt beweerd dat Syrische moslims haar hebben verkracht en vermoord omdat ze christen was.

Een zoektocht via Google Images bracht ons bij Rémy Couture, een artiest uit Montreal (Canada) die make-up- en special effects verzorgt voor horrorfilms. In de trailer van één van zijn films, 'Inner Depravity' uit 2005, die beslist niet voor gevoelige kijkers bestemd is, komt een aan de foto in de kettingmail verwant beeld voor van een vrouw liggend op een bed.

Rémy Couture, over wie de documentaire 'Art/Crime' is gemaakt, is niet onbesproken. In Canada is hij ooit aangeklaagd omdat men dacht dat er werkelijk mensen gedood waren tijdens de opnames van zijn films - zo echt leken de beelden.

Hoe dan ook: de foto uit de kettingmail wordt al een paar jaar voor anti-islampropaganda ingezet. Het International Network Against Cyberhate gaf ons informatie over verschillende gevallen:

- Duitsland, 2011: de foto wordt door christelijke groepen gebruikt in een haatmail gericht aan bepaalde politici, naar aanleiding van hun uitspraken over de toenmalige paus Benedictus XVI.

- Griekenland 2012: de foto wordt omschreven als die van een christelijke vrouw die is verkracht door een Egyptische moslim - een gevolg van de Egyptische Lente.

- De foto verscheen ook op islamofobe blogs en sites in Spanje, Nederland en op Facebook.

De kettingmail ziet er geloofwaardig uit omdat er ook een foto van het meisje vóór de zogezegde moord bij staat, samen met een tekst in het Arabisch.

Conclusie

De kettingmail is misleidend en stimuleert angst en haatgevoelens tegenover de moslims. Hem verspreiden om aan te zetten tot haat tegenover moslims kan een inbreuk zijn op de Belgische antidiscriminatiewetgeving. Krijg je de mail toegestuurd? Stuur deze analyse dan naar de afzender. Laat hem of haar ook weten dat je zulke mails niet wilt ontvangen.

Gediscrimineerd of getuige van discriminatie?

Meld het!