Netwerkconferentie op 13 oktober 2023

Op vrijdag 13 oktober 2023 nodigde Unia haar institutionele partners voor een stand van zaken over discriminatie in België. Mensenrechten, gelijkheid en artificiële intelligentie stonden centraal tijdens het netwerkevenement. 

Opening van de plenaire sessie met een interview met de twee directeuren van Unia

Onze directeur Patrick Charlier bevestigde de bereidheid van Unia om samen te werken met haar historische partners en andere instellingen voor mensenrechten, zowel Belgische als Europese. "Het is ook echt belangrijk voor ons om een samenwerkingsprotocol op te stellen met het nieuwe Vlaamse instituut VMRI", verklaarde hij. 

De plenaire vergadering bood ook de gelegenheid om de belangrijkste elementen van het jaarverslag 2022 van Unia te bespreken. Els Keytsman, directeur van Unia, benadrukte in het bijzonder "de noodzaak voor beleidsmakers om minderheden te betrekken bij hun beleidskeuzes om openbare diensten echt toegankelijk te maken voor iedereen". In 2022 ontving Unia 1.707 meldingen van mogelijke discriminatie met betrekking tot goederen of diensten. 

Het memorandum van Unia voor de verkiezingen van 2024 kwam ook aan bod. Dit nieuwe memorandum bevat de belangrijkste aanbevelingen van Unia aan politieke leiders op verschillende bestuursniveaus, academische actoren en het middenveld. De komende maanden zetten we daarop verder in. 

Nederlandse en Franse tegenhangers van Unia aan het woord 

Hoe pakt men in Nederland de gevolgen van fraudeaanpak met artificiële intelligentie aan? Jan-Peter Loof, ondervoorzitter van het College voor de Rechten van de Mensen (CRM) lichtte hun aanpak toe: Non-discriminatie in de digitale samenleving (pdf). 

Gabrielle du Boucher, vertegenwoordiger voor de Défenseur Des Droits (DDD) vertelde hoe ontwikkelingen in artificiële intelligentie de mensenrechten in Frankrijk beïnvloeden: Droits humains, égalité et IA (pdf). 

Workshops

Na de plenaire sessie over de thema’s mensenrechten, gelijkheid en artificiële intelligentie volgden er 3 parallelle thematische workshops

Workshop 1 (pdf): Thelma Raes (Unia) en Julie Ringelheim (UCLouvain) behandelden positieve acties en preventie op de werkvloer.  

Workshop 2 (pdf) : Nathalie Denies (Unia) en Henk Van Hootegem van (Interfederaal steunpunt tot bestrijding van armoede) analyseerden de discriminerende effecten van digitalisering.  

Workshop 3 (pdf): Sophie Vincent en Jan Van Laer (Unia) spraken over de recente veranderingen in de antidiscriminatiewetten. 

Tijdens het netwerkmoment achteraf konden de deelnemers op informele wijze verder discussiëren. Het werd een zeer inspirerende netwerkdag! 

Lees ook

Jaarverslag 2022 

Memorandum voor de verkiezingen 2024