Arbeidsrechtbank veroordeelt gemeente voor discriminatie vanwege handicap
De strenge veroordeling kwam er nadat de gemeente Eghezée weigerde de redelijke aanpassingen van een medewerkster te verlengen. Omdat de vrouw een spierziekte heeft en aan chronische pijnen lijdt, werkte ze deeltijds (twee halve dagen niet). De gemeente schrapte die aanpassing. Samen met Unia trok de vrouw daarom naar de arbeidsrechtbank.
De gemeente Eghezée moet een dwangsom van 1.000 euro per dag betalen tot de discriminatie stopt. Daarnaast moet de gemeente haar werkneemster wekelijks twee halve dagen vrijaf geven en twee halve dagen telewerk toestaan. De rechter wees de vrouw in kwestie ook een schadevergoeding toe van meer dan 44.000 euro, wat overeenkomt met zes maanden brutoloon.
Niet vrijblijvend
Patrick Charlier, co-directeur van Unia, is bijzonder tevreden over het vonnis van de arbeidsrechtbank van Luik: "We zijn meer dan tevreden met deze uitspraak. Ze benadrukt dat redelijke aanpassingen voor werknemers met een handicap niet vrijblijvend zijn. Bovendien hebben overheden een voorbeeldfunctie. De rechter wees op de volledig afwijzende en vijandige houding van de gemeente. Iets wat ik zelf ervaarde, toen we met de burgermeester rond de tafel wilden zitten om een buitengerechtelijke oplossing te zoeken.”
Vergelijkbare artikels
Gent test voor het eerst arbeidsdiscriminatie en wil daarmee doorgaan
Je leeftijd of je doofheid kunnen je kansen op een job sterk beïnvloeden. Dat blijkt vandaag nog maar eens uit de pas voorgestelde resultaten van praktijktesten op de Gentse arbeidsmarkt. De bevindingen liggen in de lijn met wat Unia vaststelt in de meldingen en dossiers, en zijn een bewijs dat testen wel degelijk zin heeft.
Diversiteitsplan Gent: kansen voor een inclusieve stad
De stad Gent presenteerde dinsdag haar nieuw plan voor meer diversiteit en inclusie bij het stadspersoneel. Gent wil dat haar personeelsbestand een betere afspiegeling vormt van de lokale samenleving, en stelt nu een kader voor om dat te realiseren. Unia reageert enthousiast op de voorstellen.
Rechter bevestigt cumul van schadevergoedingen bij meervoudige discriminatie
De Antwerpse arbeidsrechtbank heeft op 29 september 2020 een (tussen)vonnis geveld in een zaak van meervoudige discriminatie. Het ging om een dove vrouw die het slachtoffer werd van discriminatie op de arbeidsmarkt. De rechter constateerde drie discriminaties en bevestigde dat indien meerdere discriminaties worden vastgesteld, de schadevergoedingen gecumuleerd moeten worden. Het resultaat in dit dossier werd behaald met de collega’s van het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM).
Praktijktests: het verschil tussen erbij horen, of niet (opinie op Knack.be)
Er is weer felle discussie over de pro’s en contra’s van praktijktests om discriminatie kordaat aan te pakken. Voor Unia is het duidelijk: zonder zulke tests kan je diverse vormen van discriminatie niet effectief aanpakken.