Waarom ging Unia weg bij X (het vroegere Twitter)?
Begin oktober 2023 heeft Unia het online platform X verlaten. Dit was een weloverwogen keuze na de overname van het platform door Elon Musk in de herfst van 2022. Het ontslag van een groot deel van het personeel en vooral de afgeslankte moderatieteams spelen daarbij een belangrijke rol.
Verschil in waarden tussen X en Unia
Unia is een cruciale speler in het Belgische en Europese mensenrechtenlandschap. Onze instelling zet zich dagelijks in voor een meer gelijke samenleving. De ontwikkelingen binnen het sociale netwerk X gedurende het afgelopen jaar staan haaks op de waarden die onze organisatie verdedigt. De verspreiding van haatspraak en desinformatie zijn er alomtegenwoordig. Het terugtrekken van X uit de Europese gedragscode tegen desinformatie in mei 2023 heeft dit fenomeen alleen maar versterkt.
Als onafhankelijke publieke instelling die discriminatie bestrijdt en gelijkheid bevordert in België, heeft Unia daarom beslist om X te verlaten.
Wil je op de hoogte blijven van het nieuws van Unia?
Volg ons op LinkedIn, Facebook en Instagram. Je kan je ook abonneren op onze nieuwsbrief of regelmatig terugkomen naar deze website.
Heb je als journalist vragen over Unia?
Contacteer onze persverantwoordelijke.
Vergelijkbare artikels
Aanbevelingen voor de Europese AI-verordening
In het kader van haar mandaat als gelijkheidsorgaan en mensenrechteninstelling volgt Unia nauwlettend de ontwikkelingen rond de totstandkoming van Europese regelgeving over artificiële intelligentie (AI) op. AI uitbouwen tot een instrument voor meer gelijkheid staan centraal in het strategisch plan van Unia.
Klacht tegen Dries Van Langenhove
Unia heeft samen met çavaria, de koepel van LGBTI+ organisaties, en Casa Rosa klacht ingediend bij het parket van Brugge tegen Dries Van Langenhove.
Twee extreemrechtse activisten veroordeeld voor alternatieve Hitlergroet en online hatespeech
Unia is tevreden met de veroordeling van twee extreemrechtse activisten in twee zaken waarin zij als burgerlijke partij optrad. De twee mannen werden vervolgd voor het uitbrengen van de alternatieve nazi-groet en online haatzaaien.
Veroordeling van een haatpropagandist
De rechtbank van eerste aanleg van Leuven veroordeelde een haatpropagandist die verschillende socialemedia-accounts beheerde op het platform Mewe. Unia was betrokken partij en is tevreden over de uitspraak.