Geen gezichtsherkenning zonder analyse van impact en passende waarborgen
Unia maakt zich zorgen over het plan van de minister van Binnenlandse Zaken om aan de politie de mogelijkheid te geven om gezichtsherkenning te gebruiken. Want deze technologie kan leiden tot onbedoelde discriminaties.
Als nationaal mensenrechteninstituut vestigt Unia de aandacht op het risico dat het gebruik van gezichtsherkenning inhoudt voor de mensenrechten. Deze risico’s worden uitgelegd in een nieuw verslag over nieuwe technologieën, opgesteld door het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN:
“Deze technologie kan (...) leiden tot onbedoelde discriminatie, aangezien de nauwkeurigheid ervan afhangt van factoren zoals huidskleur of geslacht, en de ervaring heeft getoond dat de nauwkeurigheid van de herkenning van mensen met een donkere huidskleur en van vrouwen lager is.”
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, heeft dan ook onmiddellijk opgeroepen om tot nader order gezichtsherkenning niet in te zetten bij vreedzame demonstraties.
Unia vraagt om bij elk gebruik van deze technologie in België grondig de impact ervan te analyseren. Onze organisatie wil ook dat er waarborgen komen op het vlak van non-discriminatie en de bescherming van het privéleven.
Vergelijkbare artikels
Oorlog in Oekraïne: samen naar een daadwerkelijke bescherming voor mensen op de vlucht
Myria, Unia, het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) en het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM), verwelkomen de proactieve houding van de Belgische regering om tot een snelle bescherming te komen voor mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten.
Politie Gent start nieuw loket voor haatmisdrijven
Vanaf oktober start Politie Gent met een apart onthaal op afspraak voor aangiftes van haatmisdrijven. In samenwerking met Unia kregen tien politiemedewerkers een extra opleiding.
Recepten voor een onkreukbare en onberispelijke politie zijn al lang bekend
De politie worstelt nog altijd met de vraag hoe ze intern kan optreden tegen structureel ingebakken racisme en onverdraagzaamheid. Dat blijkt uit de recente actualiteit: denk aan de tragische en schokkende dood van Jozef Chovanec en de gesloten Facebookgroep Thin Blue Line Belgium.
Onderzoek neemt selectiviteit bij politieoptreden onder de loep
Managementkeuzes van een politiezone hebben, al dan niet gewild, een positieve of negatieve invloed op de relaties tussen politie en bevolking. Bijvoorbeeld wanneer de identiteit van sommige bevolkingsgroepen wordt gecontroleerd. Dit blijkt uit een actieonderzoek dat tussen 2017 en 2019 werd uitgevoerd bij de politiezone Brussel Noord.