Het Europees Hof velt arrest over verbod op gezichtsbedekkende kleding
Unia heeft akte genomen van de twee arresten van het Europees Mensenrechtenhof over het verbod op gezichtsbedekkende kleding in de openbare ruimte.
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt dat een verbod op openbare plaatsen een ‘noodzakelijke maatregel’ is in een democratie ‘om het samenleven mogelijk te maken.’ De zaak ging over het verbod dat werd aangekaart door moslima’s uit Dison in de buurt van Verviers. In 2014 oordeelde het Hof in de zaak S.A.S. tegen Frankrijk ongeveer hetzelfde na een klacht van een Franse vrouw tegen het gelijkaardig Frans verbod uit 2011.
De Belgische overheid had drie argumenten voor het verbod: veiligheid, gelijkheid man-vrouw en samenleven. Het Hof vond samenleven een legitiem argument en verwees hiervoor naar het S.A.S. arrest. Het hof heeft hierbij veel ruimte toegekend aan de appreciatiemarge van Staten: de Belgische overheid is beter geplaatst om te oordelen wat nodig is om het samenleven mogelijk te maken dan een internationaal hof.
Over deze ethische princiepskwestie was Unia’s standpunt in 2010 al dat ‘de volledige gelaatsbedekking niet thuishoort in de Belgische samenleving, evenmin in een hedendaagse samenleving in het algemeen. Geen enkel cultureel relativisme kan een praktijk rechtvaardigen die in strijd is met het concept van de menselijke waardigheid binnen het hedendaagse recht. De mogelijkheid om iemands gelaat te zien en hem of haar dus als iemand te erkennen met rechten en plichten vormt de basis voor de communicatie tussen leden van een samenleving.’
Vergelijkbare artikels
Klacht tegen Dries Van Langenhove
Unia heeft samen met çavaria, de koepel van LGBTI+ organisaties, en Casa Rosa klacht ingediend bij het parket van Brugge tegen Dries Van Langenhove.
Betere bescherming tegen represailles in antidiscriminatiewetten
Sinds 1 juni 2023 is er een nieuwe wettelijke regeling van kracht om mensen die discriminatie melden, getuigen of bijstand verlenen beter te beschermen tegen eventuele represailles. Volgens Unia is de nieuwe regeling een grote vooruitgang. Ze ligt ook in de lijn van de aanbevelingen van Unia en van onder meer de Commissie voor de evaluatie van de federale antidiscriminatiewetten om het formalisme af te schaffen en een bredere categorie van personen te beschermen.
Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?
De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.
Twee extreemrechtse activisten veroordeeld voor alternatieve Hitlergroet en online hatespeech
Unia is tevreden met de veroordeling van twee extreemrechtse activisten in twee zaken waarin zij als burgerlijke partij optrad. De twee mannen werden vervolgd voor het uitbrengen van de alternatieve nazi-groet en online haatzaaien.