Hof van Beroep veroordeelt Bart Debie voor racisme
Het hof van Beroep te Antwerpen heeft vandaag Bart Debie veroordeeld wegens racisme.
De feiten dateren van 11 februari 2003. Op de dag van het offerfeest pakte een politiepatrouille vijf familieleden van Turkse origine op die betrokken waren bij een straatincident. Bij hun verhoor op het politiekantoor werden de vijf hardhandig aangepakt waarbij één van de politiemensen schertste: “Er zijn vijf lammetjes binnengebracht. Het offerfeest kan beginnen”. Ook Bart Debie, de toenmalige politiecommissaris, was aanwezig bij dat verhoor.
De rechters in eerste aanleg waren al van oordeel dat deze uitspraak racistisch was. Maar omdat er twijfel bestond over wie die uitspraak op die bewuste avond had gedaan, werd Debie toen op dit punt vrijgesproken. Maar vandaag oordeelde het Hof van Beroep dat de toenmalige politiecommissaris verantwoordelijk was voor wat er die avond op het politiekantoor is gebeurd. De Rechtbank stelt dat “….die uitspraak enkel het trieste hoogtepunt is geweest van een optreden, waarbij de arrestanten discriminerend, hatelijk en gewelddadig werden behandeld omwille van hun Turkse afkomst.”
Voor het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (Centrum) betekent dit arrest een belangrijke steun in de strijd tegen iedere vorm van racisme en discriminatie. “Deze veroordeling is een sterk signaal van intolerantie tegenover racistische uitspraken. Racistische uitspraken zijn ontoelaatbaar, ook voor politieofficieren die bovendien een voorbeeldrol in onze maatschappij vervullen”, zegt directeur Jozef De Witte. “Daarnaast is dit arrest ook een bevestiging van de strenge maatregelen die de politie zelf hanteert tegenover racisme binnen het korps. Het Centrum werkt nauw samen met agenten en politiekorpsverantwoordelijken. Ook voor hen is het belangrijk dat de agenten die op deze manier het imago van hun collega’s schaden niet ongestraft blijven.”
Vergelijkbare artikels
Oorlog in Oekraïne: samen naar een daadwerkelijke bescherming voor mensen op de vlucht
Myria, Unia, het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) en het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM), verwelkomen de proactieve houding van de Belgische regering om tot een snelle bescherming te komen voor mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten.
Politie Gent start nieuw loket voor haatmisdrijven
Vanaf oktober start Politie Gent met een apart onthaal op afspraak voor aangiftes van haatmisdrijven. In samenwerking met Unia kregen tien politiemedewerkers een extra opleiding.
Recepten voor een onkreukbare en onberispelijke politie zijn al lang bekend
De politie worstelt nog altijd met de vraag hoe ze intern kan optreden tegen structureel ingebakken racisme en onverdraagzaamheid. Dat blijkt uit de recente actualiteit: denk aan de tragische en schokkende dood van Jozef Chovanec en de gesloten Facebookgroep Thin Blue Line Belgium.
Geen gezichtsherkenning zonder analyse van impact en passende waarborgen
Unia maakt zich zorgen over het plan van de minister van Binnenlandse Zaken om aan de politie de mogelijkheid te geven om gezichtsherkenning te gebruiken. Want deze technologie kan leiden tot onbedoelde discriminaties.