In 2018 meer dossiers over leeftijdsdiscriminatie bij Unia
Bij Unia steeg het aantal dossiers leeftijdsdiscriminatie op vijf jaar gemiddeld met 34,5 procent: van 93 in 2013 naar 152 in 2018. De meeste dossiers komen van werknemers of sollicitanten, gevolgd door klanten en huurders die omwille van hun leeftijd aan het kortste eind trekken.
‘Leeftijdsdiscriminatie blijft een oud zeer. Het heeft te maken met ingebakken vooroordelen en veralgemeningen over een grote groep. We krijgen meldingen van jongeren, maar meestal zien wij dat het gaat over discriminatie op latere leeftijd. Ik denk dan bijvoorbeeld aan vrijwilligers die moesten stoppen omdat ze 70 waren of een verzekering die discriminatoire clausules heeft voor klanten boven 70 jaar,’ weet Unia-directeur Els Keytsman.
Op de werkvloer
In 2018 telde Unia 78 dossiers over leeftijdsdiscriminatie in de arbeidswereld. Dat gaat dan over jobadvertenties die expliciet vragen naar kandidaten boven de 35 tot een bedrijf dat ervoor kiest om alleen jongere werknemers te laten doorgroeien. Maar evengoed ziet Unia een overheidsdienst die haar personeel alleen opleidingen laat volgen in functie van het aantal jaren dat ze nog moeten werken.
‘We merken dat mensen te snel als te oud worden bestempeld. De meeste dossiers over leeftijdsdiscriminatie komen van melders tussen 45 en 54 jaar. Met huidige vergrijzing in het achterhoofd is dat niet alleen vanuit een juridische, maar ook vanuit een maatschappelijke en economische logica een absurde situatie,’ voegt Keytsman eraan toe. ‘Vroeg of laat wordt iedereen ouder. Mensen omwille van hun leeftijd minder gunnen, is ook in dat licht bekeken niet te begrijpen.’
België als voortrekker
Uit Europa krijgen we al langer signalen dat het probleem ernstig wordt genomen. Daar is wetgeving in voorbereiding die in alle lidstaten leeftijdsdiscriminatie moet verbieden bij de aankoop van goederen en diensten. ‘België loopt op dat vlak al jaren in de kop van het peloton. Bij ons is discriminatie vanwege leeftijd op de werkvloer en bij het aanschaffen van goederen en diensten al sinds 2003 verboden.’
Geüpdatete brochure
Unia ziet dat mensen met veel vragen zitten over leeftijdsdiscriminatie. ‘Al jaren merken we dat de meeste surfers antwoorden zoeken over leeftijdsdiscriminatie in onze publicaties. Onze jarenlange expertise bundelden we daarom in een hernieuwde brochure. Die legt uit wanneer er sprake is van discriminatie, waar het voorkomt en hoe het aangepakt kan worden.’
Dit vind je ook interessant:
Vergelijkbare artikels
Unia lanceert 61 voorstellen om ongelijkheid aan te pakken
De nieuwe regeringen kunnen en moeten meer doen om de ongelijkheid in ons land weg te werken. Unia komt nu met een bundel om de volgende ministers daarbij te helpen. ‘Unia baseerde zich onder meer op de klachten van duizenden melders, op vormingen aan leerkrachten en politie en op eigen studies over de arbeids- en huisvestingsmarkt,’ klinkt het.
Skeyes veroordeeld voor leeftijdsdiscriminatie
De arbeidsrechtbank van Brussel heeft Skeyes, het vroegere Belgocontrol, veroordeeld voor leeftijdsdiscriminatie. Het bedrijf weigert om sollicitanten ouder dan 25 uit te nodigen op de aanwervingsexamens. De rechter verbiedt het hanteren van die leeftijdslimiet en kent een schadevergoeding toe aan zeven kandidaat-verkeersleiders omdat ze geweigerd werden omwille van hun leeftijd. Unia trok naar de rechter omdat verschillende pogingen om de kwestie op te lossen op niets uitdraaiden.
Heb je een handicap? Laat je stem horen!
Heb je een handicap en wil je jouw stem laten horen bij de VN? Wij zijn benieuwd naar jouw mening over de naleving van je rechten.
Vlaams regeerakkoord: nog veel vragen zonder duidelijke antwoorden
Unia heeft een eerste analyse gemaakt van het Vlaams regeerakkoord. Lees hier wat ons alvast opviel.