Jan Hans Immo: de rechtbank bevestigt de discriminatie, maar houdt rekening met de bemiddeling
Vandaag heeft de correctionele rechtbank van Antwerpen beslist dat Jan Hans Immo in 2012 een inbreuk heeft gepleegd op de Antiracismewet.
De rechter achtte het met name bewezen dat de vastgoedmakelaar twee kandidaat-huurders vanwege hun origine had afgewezen. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum had zich burgerlijke partij gesteld in de zaak, maar stond ook open voor een bemiddelingsvoorstel van het parket. Het resultaat van die bemiddeling was heel constructief; Jan Hans Immo is duidelijke en structurele engagementen aangegaan die een transparant non-discriminatiebeleid moeten garanderen.
Bij de strafbepaling heeft de rechter rekening gehouden met dat resultaat, wat het Centrum een goede zaak vindt.
Vergelijkbare artikels
Europese richtlijn om burgers beter te beschermen tegen discriminatie
Unia is zeer verheugd over de goedkeuring van de richtlijn over normen voor "organen voor gelijke behandeling" door de Raad van de Europese Unie op 7 mei, onder Belgisch voorzitterschap. Dit is een belangrijke richtlijn in de huidige politieke context, omdat ze normen vastlegt om de onafhankelijkheid van gelijkheidsorganen zoals Unia te garanderen, hen te voorzien van voldoende middelen en hun mandaat en bevoegdheden te versterken.
Onderzoek: ongelijkheden en raciale discriminatie in de gezondheidszorg
Unia lanceerde een studie over ongelijkheden en racisme die door patiënten worden ervaren in de gezondheidszorg in België. Ontdek meer informatie.
Dag tegen Racisme 2024: aandacht voor de arbeidsmarkt
Voor de internationale dag tegen racisme en discriminatie 2024 onthult Unia nieuwe cijfers over racisme. In 2023 openden we 670 dossiers over zogenaamde ‘raciale’ criteria. Bijna een derde daarvan speelt zich af op het arbeidsdomein. Unia pleit daarom voor een verplicht preventiebeleid voor discriminatie op het werk en een versterking van de arbeidsinspectie.
Racisme in de gezondheidszorg
Ken je het 'mediterrane syndroom'? Getuigenissen van racisme in de gezondheidszorg blijven in België vaak ondergerapporteerd. Toch lopen er elk jaar een dertigtal meldingen bij Unia binnen. Het is begin 2024 ook een onderzoek begonnen naar de ervaringen van patiënten met racisme.