Onderzoek: ongelijkheden en raciale discriminatie in de gezondheidszorg
In de afgelopen 5 jaar ging meer dan 12% van de dossiers bij Unia over raciale kenmerken in de zorgsector en de personenzorg. Na handicap en gezondheid is het in die sector zelfs de belangrijkste reden om een melding te doen.
De resultaten van de eerste fase van het onderzoek Improving Equality Collection in Belgium toonden een gebrek aan gegevens over ongelijkheden en raciale discriminatie in de gezondheidszorg in België. Eind 2023 lanceerde Unia een nieuwe studie over dit oderwerp.
Wat zijn de doelstellingen van dit onderzoek?
- Inhaalbeweging maken om het gebrek aan gegevens over ongelijkheden en raciale discriminatie in de gezondheidszorg op te vangen.
- Ondersteuning bieden aan de zorgsector en beleidsmakers bij de implementatie van evidence based beleid om raciale discriminatie en ongelijkheden in de zorgsector te bestrijden.
- Aanbevelingen formuleren voor de strijd tegen raciale discriminatie in de gezondheidszorg.
Meer weten over dit onderzoeksproject?
Stuur een mail naar equalitydata@unia.be.
Vergelijkbare artikels
Europese richtlijn om burgers beter te beschermen tegen discriminatie
Unia is zeer verheugd over de goedkeuring van de richtlijn over normen voor "organen voor gelijke behandeling" door de Raad van de Europese Unie op 7 mei, onder Belgisch voorzitterschap. Dit is een belangrijke richtlijn in de huidige politieke context, omdat ze normen vastlegt om de onafhankelijkheid van gelijkheidsorganen zoals Unia te garanderen, hen te voorzien van voldoende middelen en hun mandaat en bevoegdheden te versterken.
Discriminatie in de dienstenchequesector: Vlaanderen mist historische kans
Het Vlaams Parlement keurt vandaag de invoering van praktijktesten in de dienstenchequesector goed. Unia is tevreden dat de minister werkgevers uit de dienstenchequesector ondersteunt en financiert om stilaan tot een gedragswijziging te komen. Maar het blijft een kerntaak van de overheid om er zelf op toe te zien dat al haar burgers gelijk behandeld worden.
Akkoord dienstenchequesector: mag het iets meer zijn?
Unia is tevreden over het akkoord tussen de sociale partners dat discriminatie in de dienstenchequesector aanpakt, maar kan zich niet vinden in het gebrek aan overheidscontroles op discriminatie. Unia verwacht van minister Peeters dat hij de sociale partners aanspoort tot meer engagement.
20 procent van de bevolking wil geen schoonkind met een andere huidskleur
20 procent van de bevolking stoort het dat hun zoon of dochter zou thuiskomen met een partner die een andere huidskleur heeft. Dat blijkt uit de marge van een bekendheidsonderzoek dat Unia deed bij meer dan 2500 Belgen*. Unia start een sensibiliseringsactie op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, 21 maart.