Nieuwe parkeerverordening in Brussel benadeelt personen met een handicap

7 april 2023
Discriminatiegrond: Handicap

Vanaf 8 juli 2023 kan gratis parkeren voor personen met een handicap in het Brusselse gewest alleen nog met een digitale registratie. Unia roept de Brusselse autoriteiten op deze verordening te herzien.   

Tot nu toe moesten personen met een handicap alleen hun parkeerkaart onder de voorruit van hun auto plakken om wettelijk van gratis parkeren te kunnen genieten. Vanaf deze zomer zullen ze extra stappen moeten ondernemen om het vaste tarief te vermijden.   

"Unia begrijpt de wens om digitale registratie aan te bieden om parkeercontrole via scanauto’s te vergemakkelijken. Maar deze methoden moeten optioneel blijven, anders worden de rechten van personen met een handicap geschonden", verklaart Els Keytsman, directeur van Unia. 

Verschillende procedures naargelang de gemeente 

Bovendien garandeert de ordonnantie niet dat de verschillende Brusselse gemeenten identieke en geharmoniseerde inschrijvingsprocedures gebruiken. Ze verschillen namelijk naargelang het parkeerbeheer al dan niet wordt toevertrouwd aan Parking.brussels (het parkeeragentschap van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest), en naargelang de gemeente gebruik maakt van scanwagens.   

De situatie voor personen met een handicap is volgens Els Keytsman heel complex: “Hoe kun je, door de overlapping van de Brusselse gemeenten, op voorhand weten of je in de ene of de andere gemeente moet parkeren? Waar vind je informatie over deze verschillende regelingen?”. 

Geen mogelijkheid om de vergoeding ongedaan te maken 

Personen met een handicap die zich niet digitaal hebben ingeschreven, moeten het vaste tarief betalen en kunnen niet langer juridisch een annulering ervan eisen.   

"Parking.brussels annuleert maandelijks bijna 1.000 onterechte vergoedingen van personen met een handicap. Vanaf deze zomer zullen zij een vast bedrag van maximaal 35 euro moeten betalen omdat ze niet goed geïnformeerd waren of zich niet digitaal konden inschrijven. Hun beroepsmogelijkheden worden beperkt of zelfs geschrapt. Unia maakt zich zorgen over deze onrechtvaardige situatie", besluit Els Keytsman.  

Daarom schreef Unia een advies voor herziening van de Brusselse parkeerverordening zodat de rechten van personen met een handicap niet worden geschonden. 

Overzicht van de parkeermodaliteiten in de verschillende gemeenten volgens de verordening:  

  • In de 11 gemeenten die het parkeerbeheer aan Parking.brussels hebben toegewezen: het agentschap zal personen met een handicap minstens 3 verschillende manieren moeten aanbieden om zich in te schrijven: ofwel op een digitale lijst, ofwel via de parkeermeter, ofwel via een ander digitaal middel (app, sms, webpagina...). 

Het gaat om: Anderlecht, Sint-Agatha-Berchem, Evere, Vorst, Ganshoren, Elsene, Jette, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek en sinds april 2023 Watermaal-Bosvoorde

  • In de Brusselse gemeenten die hun parkeerbeheer niet aan Parking.brussels hebben toevertrouwd, maar die scanwagens gebruiken: de betrokken gemeenten zullen zelf de digitale registratieprocedures en -modaliteiten kunnen bepalen, zonder dat zij verplicht zijn er meerdere te voorzien. Zij zullen echter wel een parkeercontrole-instrument moeten leveren dat compatibel is met de normen van het door het agentschap opgezette platform voor het beheer van de parkeerrechten.  

Het gaat om: Brussel-Stad, Ukkel en binnenkort Sint-Lambrechts-Woluwe. 

  • In de Brusselse gemeenten die hun parkeerbeheer niet aan Parking.brussels hebben gedelegeerd en geen autoscanners gebruiken: daar verandert voorlopig niets. Personen met een handicap moeten gewoon hun parkeerkaart onder de voorruit blijven aanbrengen. Deze gemeenten hebben wel de mogelijkheid om digitale registratieprocedures op te zetten.  

Het gaat onder meer om: Oudergem, Etterbeek, Sint-Gillis, Sint-Joost en Sint-Pieters-Woluwe.

Vergelijkbare artikels

7 mei 2024

Europese richtlijn om burgers beter te beschermen tegen discriminatie

Unia is zeer verheugd over de goedkeuring van de richtlijn over normen voor "organen voor gelijke behandeling" door de Raad van de Europese Unie op 7 mei, onder Belgisch voorzitterschap. Dit is een belangrijke richtlijn in de huidige politieke context, omdat ze normen vastlegt om de onafhankelijkheid van gelijkheidsorganen zoals Unia te garanderen, hen te voorzien van voldoende middelen en hun mandaat en bevoegdheden te versterken.

6 juli 2022

Unia bezorgd over gestemde parkeerordonnantie in Brussels Parlement

Afgelopen vrijdag stemde het Brusselse Parlement een nieuwe parkeerordonnantie. In de gewijzigde tekst wordt gratis parkeren voor personen met een handicap afhankelijk gemaakt van zogenaamde ‘preregistratie’. En dat in alle gemeenten waar Parking.brussels instaat voor het toezicht en ook in andere gemeenten die hiertoe beslissen. Personen met een handicap die niet vooraf zijn ingeschreven, moeten het vaste parkeertarief betalen, zonder de mogelijkheid om dit aan te vechten en te laten annuleren.