Online haat tiert welig na dood jongen van Marokkaanse origine

3 augustus 2016
Actiedomein: Media/internet
Discriminatiegrond: Racisme

Unia opent een dossier over de online haatboodschappen naar aanleiding van het overlijden van een jongen van Marokkaanse origine uit Genk. 

"Verwerpelijke boodschappen. Jammer genoeg geen geïsoleerde gevallen.”

De verontwaardiging over de vele racistische posts was groot. Unia registreert al 20 meldingen en opent een dossier. “We zijn gechoqueerd door de die posts, maar we zijn helaas niet verbaasd. Steeds meer lees je zulke haatreacties jegens Moslims”, reageert Els Keytsman, directeur van Unia.

Cijfers

In 2015 ontving Unia 654 meldingen over feiten die te maken hadden met media . Die meldingen monddden uit in 365 dossiers. 92 procent van die dossiers gaan over haatboodschappen op het internet. Die boodschappen werden vooral verspreid van Facebook en Twitter (37 procent).

Voor de rechter

De Facebookpagina van de Vlaamse Verdedigings Liga die de bal deed rollen, is gekend bij Unia. In april 2015 dienden we al een klacht in bij het parket van Antwerpen over gelijkaardige feiten op de bewuste Facebookpagina. Het parket onderzocht de klacht en beslist dat de beheerders zich voor de rechter moeten verantwoorden. Unia zal de nieuwe feiten toevoegen aan de oorspronkelijke klacht.

Hoe reageren op haatboodschappen?

Surfers die stoten op online haat moeten zelf reageren. Zo verdedigen ze het samenleven. Daarnaast vragen wij hen om Facebook of de moderatoren van nieuwspagina's op de hoogte te brengen.Ten slotte kan je ook een melding doen bij Unia.

Vergelijkbare artikels

16 september 2022

Bevestiging in hoger beroep voor eerste Belgische veroordeling van online haatzaaiende memes

Het hof van beroep van Antwerpen bevestigt de veroordeling van een vrouw die racistische en antisemitische video's en memes op sociale media plaatste. De vrouw werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel voor een periode van drie jaar en een geldboete van 320 euro, en een begeleid bezoek een de Kazerne Dossin. Het was de eerste keer in België dat haatzaaiende memes veroordeeld werden. Deze beslissing is dan ook een belangrijk juridisch precedent in de strijd tegen online haatspraak.