Veroordeling van een haatpropagandist

10 februari 2022
Actiedomein: Media/internet
Discriminatiegrond: Racisme

De rechtbank van eerste aanleg van Leuven veroordeelde een haatpropagandist die verschillende socialemedia-accounts beheerde op het platform Mewe. Unia was betrokken partij en is tevreden over de uitspraak. 

De dader werd veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en verwijderde op vraag van Unia zijn haatberichten. Hij betaalde Unia een schadevergoeding van 500 euro. De man heeft intussen volledig gebroken met het extreemrechtse milieu en hij excuseerde zich op de zitting.  

Tussen januari 2018 en juli 2020 deelde de dader op MeWe en andere sociale media diverse foto’s, memes en teksten met expliciete haatboodschappen en verheerlijking van geweld tegen mensen van andere origine en vluchtelingen. MeWe is een Amerikaanse sociale netwerkdienst die vergeleken kan worden met Facebook maar dit platform waarborgt een grotere gebruikersprivacy dan Facebook. Het verklaart de populariteit van het sociale medium binnen het extreemrechtse milieu waarin de dader vertoefde. 

De dader was gekend bij het OCAD (Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse). Hij beheerde de socialemedia-accounts op vraag van de kringleider van de ex-afdeling Voorpost Limburg. Opvallend is het bejubelen van de terroristische aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland waar 51 doden vielen en de adoratie voor de dader Brenton Tarrant.  

Andere voorbeelden van zijn haatboodschappen: een afbeelding van een vrouw met een vuurwapen en de tekst “I am White and I am proud, I will not mix my blood with non whites”; een post met een Duitse soldaat die zijn machinegeweer gericht houdt met de tekst “Welcome Refugees”; een meme met “Ook ik steun de warmste week” bij de afbeelding van een brand in het asielcentrum te Bilzen; een afbeelding van Hitler en de tekst “Heroes get remembered, legends never die”.  Zijn internetprofiel toonde ook verschillende neonazi symbolen.  

Verontrustende trend verdergezet  

Unia stelt een radicaliseringstrend vast en het verheerlijken of zelfs toejuichen van geweld doet zich in toenemende mate voor binnen het rechts-extremistische spectrum in ons land. De toon verhardt in het anti-islam en anti-asielactivisme. Het discours van groepen richt zich niet meer uitsluitend tegen moslims of vluchtelingen, maar in toenemende mate ook tegen politici, die worden aanzien als 'volksverraders'. Extreemrechtse groeperingen dreigen soms ook met gewelddadige acties tegen doelwitten uit de moslimgemeenschap, asielcentra of politiek. 

Unia opent jaarlijks meer dan 300 dossiers over haatspraak op sociale media. Meestal verwijderen de platforms de ontoelaatbare uitspraken of afbeeldingen. Slechts in uitzonderlijke gevallen komt het tot een rechtszaak en veroordeling.

“Wij zijn blij met deze veroordeling als een verdere stap in de strijd tegen online haat, na soortgelijke veroordelingen vorig jaar. Unia ijvert al langer voor alternatieve maatregelen bij strafbepalingen zoals de uitwerking van specifieke gedragstrainingen rond hatespeech en haatmisdrijven. We staan hiervoor in contact met de Justitiehuizen die een belangrijke rol hebben in het welslagen van een meer gestructureerde aanpak”, besluit Unia-directeur Els Keytsman.

Vergelijkbare artikels

16 september 2022

Bevestiging in hoger beroep voor eerste Belgische veroordeling van online haatzaaiende memes

Het hof van beroep van Antwerpen bevestigt de veroordeling van een vrouw die racistische en antisemitische video's en memes op sociale media plaatste. De vrouw werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel voor een periode van drie jaar en een geldboete van 320 euro, en een begeleid bezoek een de Kazerne Dossin. Het was de eerste keer in België dat haatzaaiende memes veroordeeld werden. Deze beslissing is dan ook een belangrijk juridisch precedent in de strijd tegen online haatspraak.