Unia helpt gemeenten te werken aan gelijke kansen

9 mei 2018
Actiedomein: Alle domeinen
Discriminatiegrond: Alle gronden

Unia lanceert kiesgelijkekansen.be: een website waar lokale politici of medewerkers van steden of gemeenten inspiratie vinden om gelijke kansen te bevorderen in hun gemeente. De site bundelt sterke voorbeelden van lokale overheden en adviezen van Unia. Kiesgelijkekansen.be is bedoeld voor iedereen die het lokale gelijkekansenbeleid een boost wilt geven.    

“Een ambtenaar die bijvoorbeeld merkt dat sommige bevolkingsgroepen uit de boot vallen op de huurmarkt - omwille van vooroordelen of financiële problemen -  kan op de website zoeken op het thema ‘huisvesting’ en dan interessante of concrete initiatieven vinden van andere lokale overheden over dit thema. Maar ook externe links of ander materiaal om concreet mee aan de slag te gaan,” legt Els Keytsman, Unia-directeur, uit.

Een platform

Kiesgelijkekansen.be groepeert meer dan 100 goede voorbeelden uit heel het land en aanbevelingen van Unia. “Zo moet niemand meer het internet afschuimen, maar vind je alles netjes op één duidelijk Unia-platform. Ook linken naar publicaties waar medewerkers meer informatie kunnen vinden,, rangschikten we bij de voorbeelden die we opnamen”, gaat Keytsman verder. 

Surfers downloaden per thema werkmateriaal dat met een eenvoudige muisklik in de mailbox komt. Uniek aan de website is dat hij voorbeelden van overal in België verzamelt. “Zo kan een schepen uit Aalst zich laten inspireren door voorbeelden uit Sint-Gillis of Namen, en omgekeerd”, vertelt Keytsman.

De lokale verkiezingen

De website komt er in de aanloop naar de lokale verkiezingen. Het is een praktische tool om verkiezingsbeloftes te concretiseren. Unia benadrukt dat kiesgelijkekansen.be niet alleen bedoeld is voor de schepenen van Gelijke Kansen of diversiteitsambtenaren. Een gelijkekansenbeleid kan alleen impact hebben als elke ambtenaar en schepen zich engageert. Unia raadt daarom aan om dit transversaal aan te pakken en in elk beleidsdomein oog te hebben voor gelijke kansen. 

Dynamische site

“Er is in ons land al heel wat gebeurd rond gelijke kansen”, weet Keytsman. “Tijdens de ontwikkeling van de site verzamelde Unia ambitieuze voorbeelden maar ook heel eenvoudige. Dan denk ik aan de ‘prikkelarme dagen’ om mensen met epilepsie of autisme te verwelkomen op de kermis.” 

Unia geeft mee dat gemeenten of steden hun slimme tips of voorbeelden nog altijd kunnen bezorgen via kiesgelijkekansen.be. De Unia-site is dus dynamisch: de komende maanden wordt hij regelmatig geüpdatet om zo lokale medewerkers en mandatarissen te blijven inspireren. Daarnaast is het belangrijk voor Unia dat iedereen terecht kan op de site: hij is te raadplegen in alle landstalen en is anysurferproof.