Zes jaar gevangenisstraf voor homofobe poging moord
De correctionele rechtbank van Luik veroordeelde maandag een man tot zes jaar gevangenisstraf voor poging doodslag met een homofoob karakter. Unia stelde zich burgerlijke partij omdat homofobie als verzwarende omstandigheid geldt.
‘Een delict of een misdrijf uit haat, misprijzen of vijandigheid tegenover een minderheid of een specifieke groep is niet alleen traumatiserend voor het slachtoffer en zijn omgeving, het geeft ook een signaal, het maakt de groep waartoe het slachtoffer behoort angstig en onzeker,’ zegt Els Keytsman, directeur van Unia. ‘Het gaat erom de ernst van zulke daden te erkennen.’
‘Deze uitspraak bevestigt dat geweld tegen holebi’s effectief bestaat. Ook het gerecht erkent zo de homofobie als een fenomeen dat de samenleving kan ondermijnen. We zijn dan ook tevreden dat de verzwarende omstandigheid werd erkend. ‘
De feiten dateren van 2015. De beschuldigde had zijn eerste homoseksuele ervaring met iemand die hij net ontmoet had. Hij nam de man met de wagen mee naar de oever van de Ourthe in Angleur (Luik). Tijdens de betrekking kreeg de verdachte een afkeer van het seksueel contact. Daarop werd het slachtoffer geslagen en in de rivier geduwd. De medeplichtige werd veroordeeld tot 4 jaar celstraf, voor een derde met uitstel.
In 2016 opende Unia tot nu 8 dossiers over mogelijk homofoob geweld. Het jaar daarvoor waren dat er 12 (13 procent van het totaal aantal dossiers over seksuele oriëntatie). Wij twijfelen er niet aan dat dit slechts een fractie is van de moeilijkheden waarmee holebi’s dagelijks kampen. Zeer recent werden twee mannen het mikpunt van geweld omdat ze op straat elkaars handen vasthielden.”
Keytsman herinnert eraan dat het belangrijk is om klacht in te dienen bij de politie bij gevallen van homofoob geweld. Zij registeren vervolgens het homofoob karakter van de klacht, iets essentieels bij een mogelijke gerechtelijke procedure.
Vergelijkbare artikels
Apenpokkenvirus: stigmatisering is een doodlopend straatje
Moeten we ervoor vrezen om opnieuw in een periode terecht te komen waarin homoseksuele mannen met de vinger worden nagewezen, zoals dat het geval was tijdens de aidsepidemie?
Nieuwe samenwerkingen rond gevangeniswezen en seksuele gezondheid
Unia ondertekende een samenwerkingsakkoord met twee nieuwe partners: de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG) en Sensoa.
Getuigen spelen doorslaggevende rol in erkenning homofoob motief
De correctionele rechtbank van Luik heeft de geweldpleger op een homoseksueel koppel veroordeeld tot 12 maanden gevangenis met drie jaar uitstel en een boete van 4.000 euro aan de slachtoffers voor slagen en verwondingen met de verzwarende omstandigheid van een homofoob motief. Unia is verheugd dat het discriminerende motief werd erkend.
Politie Gent start nieuw loket voor haatmisdrijven
Vanaf oktober start Politie Gent met een apart onthaal op afspraak voor aangiftes van haatmisdrijven. In samenwerking met Unia kregen tien politiemedewerkers een extra opleiding.