Brochure ‘Delete Cyberhate’ (2009)
Internet is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Overal ter wereld en op eender welk moment van de dag vinden internetgebruikers de weg naar de cyberwereld waar ze massaal informatie uitwisselen en ideeën verzamelen. Jammer genoeg worden er op het internet ook leugens verspreid en komen gebruikers steeds vaker in contact met racistische en discriminerende uitlatingen en beledigingen.
Sommigen gebruiken internet om discriminerende uitlatingen te verspreiden tegenover mensen met een andere huidskleur, religie of seksuele geaardheid. Anderen vinden het op hun beurt ‘leuk’, ‘provocerend’ of ‘anticonformistisch’ om die uitlatingen over te nemen. Wordt er niet op gereageerd, dan bestaat het gevaar dat haatuitingen als normaal en aanvaardbaar worden beschouwd.
Ook kan de indruk ontstaan dat internet een virtuele ruimte is waarop alles is toegelaten zonder enige wettelijke beperking. Sommige gebruikers gaan er vanuit dat elektronische woorden en daden niet strafbaar zijn of niet vervolgd kunnen worden. Dat is onjuist.
Met de brochure 'Delete Cyberhate' wil het Centrum internetgebruikers helpen om het fenomeen beter te begrijpen en er zich beter tegen te wapenen. Zo kan iedereen voluit van de meerwaarde van internet genieten.
Downloads
Vergelijkbare publicaties
Jaarverslag 2020: kwetsbare mensenrechten in crisistijden
Ook in een buitengewoon jaar zette Unia zich in voor mensenrechten en gelijkheid. De coronapandemie werkte als een vergrootglas. Wie zich al in een kwetsbare positie bevond, werd vaak het eerst of het hardst getroffen door Covid-19 of de maatregelen.
Jaarverslag 2017: Stilstand is geen optie
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.
Jaarverslag 2016
Nooit eerder behandelden we zoveel discriminatiedossiers als in 2016. Tegen een achtergrond van polarisering, polemiek in het maatschappelijke debat, oppervlakkige tweets, ‘alternatieve feiten’ en een sterk stijgende werkdruk, blijft Unia werken aan oplossingen die leiden tot een meer inclusieve samenleving.
Evaluatie van de Antidiscriminatie- en Antiracismewet (2017 en 2022)
Unia bereidde met betrekking tot de Antidiscriminatie- en Antiracismewet een eigen evaluatieverslag voor. Dat gebeurde op basis van eigen praktijkervaring, gekende nationale rechtspraak en algemene expertise op het gebied van discriminatiebestrijding.