eDiv-module: Wetgeving
Kan je eisen dat kandidaten een foto toevoegen aan hun cv? Mag je een kandidaat met diabetes, astma of overgewicht om die reden weigeren voor een functie? En hoe behandel je aanvragen voor een plaats om te bidden in het bedrijf? Op deze en andere vragen vind je een antwoord op eDiv, in de online module 'Wetgeving'.
eDiv: online tool over de antidiscriminatiewetgeving
Unia ontwikkelde een gids specifiek voor de bedrijfswereld, om tegemoet te komen aan de stijgende nood aan informatie over diversiteit en antidiscriminatiewetgeving. Het resultaat is eDiv: een gratis online tool met concrete situaties en oefeningen.
eDiv richt zich op situaties in de arbeidssfeer en is gericht op hr- en teammanagers, preventieadviseurs, vertrouwenspersonen en vertegenwoordigers van werknemers. De cursus bestaat vandaag uit twee modules: Wet en Handicap.
Module Wetgeving
Dankzij eDiv kunnen werkgevers de antidiscriminatiewetten op een toegankelijke manier verkennen. Eerst ontvouwt een interactieve onlinemodule de basis van de wetgeving. Daarna kan je een databank raadplegen met 120 concrete cases waarmee bedrijven in de echte wereld al geconfronteerd zijn. Op basis van juridisch advies en praktische raad vind je vervolgens antwoorden op je concrete vragen.
De online tool is gratis. Klik hier om je account zelf aan te maken en kies je eigen paswoord.
Tip! Ontdek ook onze andere eDiv-module:
Vergelijkbare publicaties
COVID-19: een test voor de mensenrechten - tweede rapport (2021)

Unia volgt de aanpak van de coronapandemie op de voet. Die aanpak heeft immers nauwe banden met de antidiscriminatiewetgeving, de bescherming van minderheden, de inclusie van iedereen en dus ook de meest kwetsbaren onder ons en uiteraard de toegang tot en de daadwerkelijke uitoefening van mensenrechten voor iedereen. Het is vanuit deze invalshoek dat wij, als nationale mensenrechteninstelling en gelijkheidsorgaan, een tweede editie van het rapport ‘COVID-19: een test voor de mensenrechten’ (november 2021) publiceren.
Jaarverslag 2020: kwetsbare mensenrechten in crisistijden
Ook in een buitengewoon jaar zette Unia zich in voor mensenrechten en gelijkheid. De coronapandemie werkte als een vergrootglas. Wie zich al in een kwetsbare positie bevond, werd vaak het eerst of het hardst getroffen door Covid-19 of de maatregelen.
Jaarverslag 2017: Stilstand is geen optie
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.
Socio-economische Monitoring 2017: arbeidsmarkt en origine
Wat is de situatie van personen op de arbeidsmarkt, rekening houdend met hun origine en migratieachtergrond? Om op deze vraag te kunnen antwoorden, ontwikkelden Unia en de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg een specifiek meetinstrument: de Socio-economische Monitoring. Het derde rapport van deze monitoring vind je terug op deze pagina.