Eindrapport van het Federaal Impulsfonds voor het Migrantenbeleid – FIM op 30 september 2016
Dit eindrapport werd goedgekeurd door het beheerscomité van 20 februari 2017.
Het Federaal Impulsfonds voor het Migrantenbeleid (FIM) werd in 1991 door de federale regering opgericht. Het fonds steunde projecten om de maatschappelijke integratie van personen van buitenlandse herkomst te stimuleren, om discriminatie tegen te gaan en om de interculturele dialoog te bevorderen.
Het FIM-secretariaat was sinds 1993 bij het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding en later bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia ondergebracht.
Bij de laatste oproep tot projecten (2014) steunde het FIM 516 projecten en kende het in totaal 6.966.032,58 euro toe.
Downloads
Vergelijkbare publicaties
Discriminatie van personen van Afrikaanse origine (2022)

Vandaag staan de ongelijkheid en discriminatie waarmee personen van Afrikaanse origine te maken krijgen, meer dan ooit in het brandpunt. Naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme 2022 publiceert Unia een analyse over deze thematiek.
Data over (on)gelijkheid & discriminatie in België: resultaten van het project ‘Improving equality data collection in Belgium’ (2021)

'Improving equality data collection in Belgium' (IEDCB) is een Belgisch project dat gecofinancierd werd door het REC-programma (Rights, Equality and Citizenship) van de Europese Commissie. Unia voerde dit project uit in partnerschap met de Cel Gelijke Kansen (FOD Justitie). Het project wil de verzameling en ontwikkeling van equality data in België te verbeteren.
Jaarverslag 2020: kwetsbare mensenrechten in crisistijden
Ook in een buitengewoon jaar zette Unia zich in voor mensenrechten en gelijkheid. De coronapandemie werkte als een vergrootglas. Wie zich al in een kwetsbare positie bevond, werd vaak het eerst of het hardst getroffen door Covid-19 of de maatregelen.
Vlaams Gelijkekansendecreet: evaluatie (2021)

Unia evalueerde in 2020 het Vlaams Gelijkekansendecreet op basis van casuïstiek met de criteria waarvoor we bevoegd zijn en de gerechtelijke procedures die we kennen.