Eindverslag 2005: Commissie voor Interculturele Dialoog
In mei 2005 publiceerde de Commissie voor Interculturele Dialoog een eindverslag van haar werkzaamheden.
Deze Commissie werd door de federale regering in februari 2004 opgericht. Bedoeling? Een stand van zaken maken van de problematiek van de multiculturele samenleving zoals die zich in België en overal in Europa ontwikkelt. Dit gebeurt zonder taboes te vermijden, maar ook zonder zich te laten verblinden door elementen die in de media goed liggen (hoofddoek, terrorisme, internationale context, …). Uiteraard zijn deze elementen ook belangrijk, maar soms verhullen ze de dagelijkse realiteit van het 'samenleven'.
Vergelijkbare publicaties
Rapport ‘Improving equality data collection in Belgium’ (2021)

Voor gegevens over gelijkheid, ongelijkheid en discriminatie is er de data hub equality data. Vind de weg naar databronnen over discriminatiecriteria in België.
Jaarverslag 2020: kwetsbare mensenrechten in crisistijden
Ook in een buitengewoon jaar zette Unia zich in voor mensenrechten en gelijkheid. De coronapandemie werkte als een vergrootglas. Wie zich al in een kwetsbare positie bevond, werd vaak het eerst of het hardst getroffen door Covid-19 of de maatregelen.
Vlaams Gelijkekansendecreet: evaluatie (2021)

Unia evalueerde in 2020 het Vlaams Gelijkekansendecreet op basis van casuïstiek met de criteria waarvoor we bevoegd zijn en de gerechtelijke procedures die we kennen.
Maatregelen en klimaat: gevolgen na de aanslagen (2021)
Hoewel terrorisme natuurlijk geen nieuw fenomeen is, zien we dat de aanslagen gepleegd in Europa sinds 2015 (met name in Frankrijk en België) onze samenleving veranderden. De aanslagen hebben bijgedragen tot polarisering, waarbij het de moslimgemeenschap is die afrekent met meer wantrouwen en haat.