Onderrapportering en seponering van discriminatiefeiten (2020)
Hoe kan het dat er een abnormaal laag aantal meldingen van discriminatiefeiten is bij de correctionele parketten, terwijl de meldingen bij Unia net blijven toenemen? Unia en de Koning Boudewijnstichting gaven samen de opdracht voor een wetenschappelijk onderzoek naar onderrapportering en seponering van discriminatiefeiten.
- Update 2021: aanbevelingen van Unia
In maart 2021 publiceerde Unia een samenvatting van de belangrijkste lessen uit de twee onderzoeken én concrete aanbevelingen om haatmisdrijven beter te vervolgen. Je kan deze position paper downloaden op deze pagina.
In 2013 vaardigde het College van Procureurs-Generaal een richtlijn uit (de COL 13/2013) om politie en magistraten ertoe aan te zetten discriminatiefeiten als prioritair te beschouwen en seponeringen te vermijden. Die richtlijn preciseerde ook enkele registratieregels: feiten die onder de antidiscriminatiewetgeving vallen en feiten die met een haatdragende/discriminerende intentie werden gepleegd, moeten onder een specifieke code worden geregistreerd.
Maar uit de jaarlijkse statistieken blijkt dat het aantal zaken dat bij de parketten geregistreerd wordt onder deze code, relatief klein blijft. Bovendien werden veel zaken geseponeerd. Unia en de Koning Boudewijnstichting gaven daarom de opdracht voor een diepgaander onderzoek naar deze problematiek. De resultaten daarvan kan je lezen in twee rapporten:
- Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) onderzocht in opdracht van Unia en de Koning Boudewijnstichting de seponering van discriminatiefeiten op het niveau van de correctionele parketten. Lees het volledige rapport: ‘Een analyse van geseponeerde dossiers met een tenlastelegging inzake de discriminatiewetgeving’.
- De Koning Boudewijn Stichting boog zich daarnaast ook over de meldingen van discriminatiefeiten, door diepgaande interviews te houden met slachtoffers van haatdelicten. Lees het volledige rapport: ‘Sloten en sleutels : Slachtoffers van haatmisdrijven en haatincidenten over wat helpt na de haat’.
Je kan de twee onderzoeken en de aanbevelingen van Unia downloaden op deze pagina.
Meer weten over dit thema? Lees hier het persbericht.
Vergelijkbare publicaties
COVID-19: een test voor de mensenrechten - tweede rapport (2021)

Unia volgt de aanpak van de coronapandemie op de voet. Die aanpak heeft immers nauwe banden met de antidiscriminatiewetgeving, de bescherming van minderheden, de inclusie van iedereen en dus ook de meest kwetsbaren onder ons en uiteraard de toegang tot en de daadwerkelijke uitoefening van mensenrechten voor iedereen. Het is vanuit deze invalshoek dat wij, als nationale mensenrechteninstelling en gelijkheidsorgaan, een tweede editie van het rapport ‘COVID-19: een test voor de mensenrechten’ (november 2021) publiceren.
Jaarverslag 2020: kwetsbare mensenrechten in crisistijden
Ook in een buitengewoon jaar zette Unia zich in voor mensenrechten en gelijkheid. De coronapandemie werkte als een vergrootglas. Wie zich al in een kwetsbare positie bevond, werd vaak het eerst of het hardst getroffen door Covid-19 of de maatregelen.
Samenwerking met de federale politie: jaarverslag 2017
De geïntegreerde politie en Unia werken samen rond diversiteitskwesties. Die samenwerking biedt de mogelijkheid om allerhande acties uit te werken die op langere termijn tot resultaten moeten leiden binnen de politieorganisatie zelf en tussen de politie, de bevolking en de actoren van het maatschappelijk middenveld.
Jaarverslag 2017: Stilstand is geen optie
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.