Huurder die afgewezen werd door aard inkomen krijgt compensatie

25 november 2019
Actiedomein: Huisvesting
Discriminatiegrond: Andere gronden

Een man die een studio wil huren, wordt door de eigenaar de deur gewezen. De eigenaar weigert omwille van de aard van het inkomen van de potentiële huurder. Na tussenkomst van Unia betaalt de eigenaar een schadevergoeding.

Een man die de studio wil huren, kan aantonen dat hij een vervangend inkomen heeft dat hoog genoeg is om de huur te betalen. In het zoekertje van de studio schrijft de eigenaar echter expliciet dat hij huurgaranties van OCMW’s niet aanvaardt. De kandidaat-huurder neemt toch contact op met de eigenaar. Maar omdat hij niet werkt, weigert de eigenaar om hem rond te leiden en de studio te verhuren.

Unia neemt daarop contact op met de eigenaar. We leggen uit dat hij kandidaat-huurders wettelijk gezien niet mag weigeren op basis van de aard van hun inkomen. De eigenaar past daarna het zoekertje aan.

De eigenaar verdedigt echter zijn beslissing om de studio niet aan de man in kwestie te verhuren, door te stellen dat de man een slechte houding aannam aan de telefoon. De kandidaat-huurder nam dit telefoongesprek echter op: uit die opnames blijkt dat de verhuurder al vanaf het begin van het gesprek weigert om de studio aan hem te verhuren wegens de aard van zijn inkomen.

Omdat de studio intussen verhuurd is en er een conflict is tussen de eigenaar en de kandidaat-huurder, is een huurcontract geen haalbare oplossing meer. Na onderhandelingen gaat de eigenaar ermee akkoord om de kandidaat-huurder te compenseren voor een bedrag gelijk aan één maand huurprijs.

Meer weten ?