Steeds meer mensen met een uitkering dreigen geen woning te vinden
Unia opent steeds meer dossiers van mensen die door hun financiële situatie geen dak boven hun hoofd vinden. We tellen 129 dossiers in 2017 over het criterium vermogen, dat zijn er 35% meer dan het jaar daarvoor.

‘Een verhuurder kan polsen naar de hoogte van het inkomen van de huurder. Maar weigeren op basis van de aard van het inkomen? Dat is bij wet verboden. Maar liefst 35% van de dossiers over vermogen bij Unia gaat over huurders die geen huis vinden omdat ze een uitkering van het OCMW krijgen. Ook werklozen (10%) en mensen met een handicap (8,5%) die een uitkering krijgen, stoten vaak op een njet van een huisbaas’, brengt Unia-directeur Els Keytsman in kaart.
Niet per se een job
Unia onderstreept dat een huisbaas uiteraard zeker moet zijn van de huurinkomsten vooraleer er een huurcontract getekend kan worden, ‘maar dat die inkomsten niet per se of alleen moeten komen van een job, gaat er bij velen niet in’, voegt ze eraan toe.
kwetsbare huurders
Huurders met een uitkering zijn dus kwetsbaar op onze huizenmarkt. ‘Nochtans zijn het mensen die de huur kunnen betalen. Door hen een woning te weigeren, discrimineer je’, klinkt het resoluut.
17 oktober is het Werelddag tegen Armoede.
Meer weten?
Vergelijkbare artikels
Opvangcrisis: Europa en de Verenigde Naties uitgenodigd om schendingen van de mensenrechten te onderzoeken
Acht mensenrechteninstellingen nodigen Europa en de Verenigde Naties uit om mensenrechtenschendingen te onderzoeken.
Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?
De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.
Een basispakket energie voor iedereen?
De torenhoge energieprijzen noodzaken de federale overheid tot bijkomende energiesteun voor huishoudens. Zo’n steunmaatregelen zijn zeker belangrijk. Maar bereiken ze alle kwetsbare groepen? Unia vraagt bijkomende maatregelen.
Lessen uit het onthaal van Oekraïense vluchtelingen: zes organisaties schrijven rapport met aanbevelingen voor de overheden
Om Oekraïners te verwelkomen in België werden er uitzonderlijke acties en maatregelen genomen. Initiatieven waar ook andere mensen baat bij kunnen hebben. Dat staat in een rapport met aanbevelingen van het FIRM (Federaal Instituut voor de Mensenrechten) en vijf andere instellingen die actief zijn op het vlak van mensenrechten. Unia is er een van.