Steeds meer mensen met een uitkering dreigen geen woning te vinden
Unia opent steeds meer dossiers van mensen die door hun financiële situatie geen dak boven hun hoofd vinden. We tellen 129 dossiers in 2017 over het criterium vermogen, dat zijn er 35% meer dan het jaar daarvoor.

‘Een verhuurder kan polsen naar de hoogte van het inkomen van de huurder. Maar weigeren op basis van de aard van het inkomen? Dat is bij wet verboden. Maar liefst 35% van de dossiers over vermogen bij Unia gaat over huurders die geen huis vinden omdat ze een uitkering van het OCMW krijgen. Ook werklozen (10%) en mensen met een handicap (8,5%) die een uitkering krijgen, stoten vaak op een njet van een huisbaas’, brengt Unia-directeur Els Keytsman in kaart.
Niet per se een job
Unia onderstreept dat een huisbaas uiteraard zeker moet zijn van de huurinkomsten vooraleer er een huurcontract getekend kan worden, ‘maar dat die inkomsten niet per se of alleen moeten komen van een job, gaat er bij velen niet in’, voegt ze eraan toe.
kwetsbare huurders
Huurders met een uitkering zijn dus kwetsbaar op onze huizenmarkt. ‘Nochtans zijn het mensen die de huur kunnen betalen. Door hen een woning te weigeren, discrimineer je’, klinkt het resoluut.
17 oktober is het Werelddag tegen Armoede.
Meer weten?
Vergelijkbare artikels
Unia spoort Antwerpen aan om gericht beleid te voeren tegen woondiscriminatie
Unia wil dat Antwerpen zelf start met testen om discriminatie op de woningmarkt in kaart te brengen. Op basis van die resultaten kan een gericht beleid volgen, waardoor het aantal gevallen van woondiscriminatie zal dalen. ‘Achter de cijfers spelen zich vandaag verhalen van wanhoop af. Moeilijk een goed dak boven je hoofd vinden omdat je achtergrond je parten speelt, heeft gevolgen.'
Unia reageert op Vlaams actieplan tegen huurdiscriminatie
Dat de Vlaamse regering 32 jaar nodig heeft om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot een woning, doet Unia de wenkbrauwen fronsen. Niet alleen bij de timing, maar ook bij de inhoud van het actieplan Huisvesting stelt Unia vragen. Het plan ligt vandaag op de tafel van de Vlaamse regering.
“Liever geen huurders met leefloon of werkloosheidsuitkering”
Op de huisvestingsmarkt weigeren verhuurders soms om te verhuren aan mensen zonder vast werk, bijvoorbeeld met een leefloon of een werkloosheidsuitkering. Wanneer ze dat doen, discrimineren ze op basis van vermogen. Wie deze vorm van discriminatie meemaakt, wordt gelukkig beschermd door de antidiscriminatiewetgeving.
Verhuurder wil alleen ‘werkende’
Ann en haar vriend kregen een ‘neen’ te horen toen ze een appartement van 720 euro wilden huren. Dat kwam omdat Ann als pas afgestudeerde nog geen geld verdient. Nochtans verdient haar vriend genoeg om de huur te kunnen betalen. Door de tussenkomst van Unia tekende het koppel toch het huurcontract.