Correctionele rechtbank Eupen, 15 mei 2017

15 mei 2017
Discriminatiegrond: Racisme
Gerechtelijk arrondissement: Eupen

Een man werd veroordeeld voor belediging van een ambtenaar, slagen en verwondingen met verwerpelijk motief en aanzetten tot discriminatie. De rechter preciseerde dat hij de zwaarste straf had opgelegd omwille van het racistische motief dat ten grondslag lag aan de feiten.

Criterium: racisme

Datum: 15 mei 2017

Instantie: correctionele rechtbank Eupen

Beslissing

Het betrof twee gebeurtenissen die zich afspeelden in een periode van ongeveer een maand.

Vooreerst had de man, in dronken toestand, de politie gebeld en gevraagd om agenten naar hem thuis te sturen. Eenmaal ter plaatse werden de agenten beledigd. De agenten getuigden van racistische uitlatingen en ze merkten ook op dat bij de man een foto van Adolf Hitler aan de muur hing.

Een maand later had dezelfde man slagen toegebracht aan drie Irakezen. Hij wilde dat ze een carnavalsfeest verlieten. De drie personen werden ook beledigd.

Tijdens de rechtszitting ontkende de beklaagde dat hij een racist was. Niettemin oordeelde de correctionele rechtbank van Eupen dat “het diep verankerde mensen-verachtende wereldbeeld” (“zutiefst menschenverachtende Weltanschauung“) dat zijn daden motiveerde voldoende was aangetoond.

De verzwarende omstandigheden hebben geleid tot een sanctie bestaande uit een werkstraf van 100 uren (met een vervangende gevangenisstraf van 10 maanden) en een aanzienlijke geldboete.